En pensionär, folkbokförd i Nässjö, tvingas betala tillbaka 142 000 kronor.
En pensionär, folkbokförd i Nässjö, tvingas betala tillbaka 142 000 kronor. - Foto: Janerik Henriksson/TT och Henrik Montgomery/TT

Pensionär tvingas betala tillbaka 142 000: "Måste ta ansvar"

En pensionär i Nässjö ska betala tillbaka 142 073 kronor till Pensionsmyndigheten som anser att personen i fråga fått ersättning utan att ha rätt till det, rapporterar Smålands Dagblad.


En pensionär, folkbokförd i småländska Nässjö, har befunnit sig utomlands i över tre perioder och har därför inte haft rätt till det äldreförsörjningsstöd som betalats ut. 

Pensionären i fråga, som under en period ska varit utomlands i över ett års tid, har själv uppgett att hen befunnit sig utanför Sverige så pass länge för att hen tvingats "anpassa sitt resande efter sin hälsosituation", rapporterar Smålands Dagblad.

Det här påverkar din pension: Så får du 2 300 kronor mer i månaden

Ärendet kan skickas vidare till Kronofogden

Men Pensionsmyndigheten anser inte att förklaringen är tillräcklig för att pensionären ska slippa återbetalningen på totalt 142 000 kronor. 

”Att du rest ut från Sverige under pågående pandemi och därefter blivit sjuk är något som du själv måste ta ansvar för. Du har inte på hela året du varit utomlands anmält att du inte kunde resa tillbaka till Sverige”, skriver myndigheten i sitt beslut, enligt Smålands Dagblad.

Om pensionären inte betalar tillbaka summan skickas ärendet vidare till Kronofogden.

Läs fler artiklar relaterat till pension här:

195 svenskar får sänkt pension – är du en av dem?

Orange kuvertet: När kommer pensionsbeskedet 2024?

Hård kritik mot Pensionsmyndighetens långa väntetider

Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00