Justitieombudsmannen riktar skarp kritik mot Pensionsmyndigheten.
Justitieombudsmannen riktar skarp kritik mot Pensionsmyndigheten. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT & Martina Holmberg/TT

Hård kritik mot Pensionsmyndighetens långa väntetider

Justitieombudsmannen genomförde en inspektion på Pensionsmyndighetens kontor i Halmstad i höstas. Då visade det sig att flera ärenden om bostadstillägg låg ohanterade sedan 2020. Nu riktar JO skarp kritik mot myndigheten.


Att ansöka om bostadstillägg kan vara ett sätt för landets pensionärer att få lite extra hjälp att öka inkomsten en aning. Pensionsmyndigheten har dock hamnat rejält på efterkälken när det kommer till att hantera ansökningar om bostadstillägg.

Pensionär? Här är tillägget som kan ge dig 7 290 kronor mer i månaden

JO:s kritik mot Pensionsmyndigheten

I samband med att Justitieombudsmannen (JO) genomförde en inspektion på Pensionsmyndighetens kontor i Halmstad hösten 2023 upptäckte man att ärenden så långt tillbaka som 2020 fortsatt låg ohanterade. 

I JO:s protokoll, som Nyheter24 tagit del av, framgår det även att ansvariga på myndigheten inte haft någon godtagbar förklaring till varför ärenden så långt tillbaka i tiden låg på hög. I ett beslut betonar man att bristerna är oacceptabla och samtidigt får myndigheten motta hård kritik för att man medvetet gjort avsteg från reglerna om underrättelse vid betydande förseningar.

Pensionär? Så mycket dyrare blir din vardag 2024

Pensionsmyndighetens brister i ärendehanteringen

De långa hanteringstiderna återkom inom flera ärendeslag, enligt Justitieombudsmannen, som generellt bedömer detta som mycket oroande. Man hittade även brister i utformningen av andra beslut.

"JO anser att det är mycket oroande att alltför långa handläggningstider fortfarande förekommer inom flera ärendeslag. Det fanns t.ex. ändringsanmälningar i ärenden om bostadstillägg och anmälningar om ändrat civilstånd i ärenden om ålderspension som hade blivit liggande länge. Flera av de ärenden om bostadstillägg som granskades hade kommit in till myndigheten redan under år 2020”, skriver JO i protokollet.

Utöver bristerna i hanteringen av ärenden om bostadstillägg redogör JO att man trots allt fått ett övergripande intryck som pekar på att verksamheten bedrivs på ett skötsamt, bra och rättssäkert sätt.

Nyheter24 har sökt Pensionsmyndigheten för en kommentar.

Här kan du läsa fler ekonominyheter från Nyheter24:

Pensionär? Så får du rabatter i vardagen – med enkla knepet

Allt fler pensionärer skuldsatta hos Kronofogden: "Tragiskt"

Föremålet Kronofogden inte kan ta från dig: "Man har rätt till en..."

/
/