Patrik drog igång projektet för att integrera somalier i samhället i Borlänge.
1 av 5
Patrik drog igång projektet för att integrera somalier i samhället i Borlänge. - Foto: Henrik Hansson
Filip och Fredrik har gjort en dokumentärfilm om Somalia Bandy.
2 av 5
Filip och Fredrik har gjort en dokumentärfilm om Somalia Bandy. - Foto: BILDBYRŁN / Martin Henriksson
En somalisk spelare fryser på VM i Sibirien.
3 av 5
En somalisk spelare fryser på VM i Sibirien. - Foto: BILDBYRÅN / Martin Henriksson
Laget har ställt upp för att försvara en hörna.
4 av 5
Laget har ställt upp för att försvara en hörna. - Foto: BILDBYRÅN / Martin Henriksson
Somalia gjorde 3 mål i VM 2014.
5 av 5
Somalia gjorde 3 mål i VM 2014. - Foto: BILDBYRŁN / Martin Henriksson

Patrik, 49, har idrotten som verktyg för att integrera människor

Nyheter24 hyllar den här veckan människor som osjälviskt kämpar för andra. Patrik Andersson är en av dem – en äkta eldsjäl.


#ELDSJÄLAR

Under en vecka kommer Nyheter24 att uppmärksamma personer som hjälper människor som har flytt sina hemländer.

De som hjälper dem som inte vill annat än att skapa sig ett nytt liv här i Sverige.

Det finns tusentals personer som gör ett fantastiskt jobb, helt på eget initiativ – de eldsjälarna vill vi hylla.

"Det leende landslaget"

"Det leende landslaget" är Filip och Fredriks dokumentärfilm om det somaliska bandylandslaget. 

Premiärdatum:

Göteborg: 24 januari

Borlänge: 27 januari

Stockholm: 28 januari

ELDSJÄLAR. I april 2013 satt Patrik Andersson, 49, och funderade i Borlänge. Han kände inte längre igen staden där han var född och uppvuxen. Det gick dåligt för stadens två stora företag. Festivalen Peace and Love hade gått i konkurs. 3 000 somalier hade flyttat till Borlänge inom loppet av några år utan att riktigt ha integrerats i samhället. Stora utmaningar låg framför stadens invånare, samtidigt som attityden var negativ bland många.

Anmälde Somalia till Bandy-VM

Patrik kände att staden behövde en positiv vändning. Och för att det skulle ske krävdes att svenskar och somalier samarbetade. Via en kollega på kommunen fick han höra att Borlänge Bandy ville dra igång ett integrationsprojekt. Klubben ville lära unga invandrare att åka skridskor. 

– Då tänkte jag "Fan, undrar om det går att anmäla Somalia till Bandy-VM", säger Patrik och fortsätter:

– Vi fick somalierna med på det. Om vi svenskar hjälpte till skulle vi hitta ett projekt där vi alla skulle jobba tillsammans. Somalierna skulle inte kunna åka till VM utan vår hjälp och vi skulle inte kunna skicka dem dit om vi inte samarbetar. 

Ingen trodde på dem

Det var några hinder som stod i vägen för Patriks projekt. Föräldrarna till spelarna, som alla är födda på 1990-talet, var skeptiska till att låta sina barn träna bandy fyra gånger i veckan i stället för att lägga den tiden på studier. Spelarnas vänner trodde att de skulle skämma ut alla somalier genom att ställa upp i VM i Sibirien, som bara var åtta månader bort.

– Skeptikerna gjorde att vi blev en otroligt stark grupp. Vi kände att vi hade all media runt oss och dessutom så många som inte trodde att vi skulle lyckas, säger Patrik. 

Trots problem med kriminalitet och utbredd främlingsfientlighet i Borlänge har Patrik inte stött på mycket motstånd utifrån. 

– Det har faktiskt varit väldigt lugnt. Jag har inte blivit hotad eller någonting. Generellt tycker jag att det mest varit positivt: kärlek och värme. Jag är faktiskt förvånad.

Nappade på Filip och Fredriks idé

Patriks projekt fick alltså stor uppmärksamhet i media – både nationellt och internationellt. Fler än 15 produktionsbolag kontaktade honom. Alla ville göra tv av projektet. Men så ringde till slut tv-profilen Fredrik Wikingsson. Han och hans partner, Filip Hammar, ville inte göra tv. De ville göra bio av projektet.

– Jag läste om det i tidningen. När man ser "Somalia", "bandy" och "Sibirien" i samma mening hajar man ju till. Det är sånt som Patrik vet. Det är smart, säger Fredrik Wikingsson och fortsätter:

– Det fick mig att ringa Patrik och börja tjata om att vi skulle få filma det.  

 Patrik lyssnade på Fredriks tjat. Han säger att media har spelat en stor roll för projektet. 

– Vi hade nog klarat av att ta oss till VM utan den mediala uppmärksamheten. Men det blev allvar när vi förstod att alla tittar på oss. Det gjorde att vi skärpte till oss och var tvungna att genomföra det här projektet. Media gjorde ju också att vi fick sponsorer så att vi faktiskt kunde åka, säger han. 


Bildkälla: Bildbyrån / Martin Henriksson

Gjorde tre mål

Somalia Bandy och Patrik kom alltså iväg till VM i januari. Med andra ord klarade de av sin målsättning: att ta sig till VM. Den andra målsättningen var att lyckas göra mål i någon av matcherna. Även det klarade laget av – med råge. Dessutom blev laget historiskt. 

– Vi gjorde faktiskt tre mål. Vårt första mål var också det allra första somaliska målet i ett VM-slutspel, oavsett sport. Då stod det 9–0 till Tyskland när vi kontrade in en reducering. Det var helt sjukt. Tyskarna blev riktigt förbannade, det var kul, berättar Patrik entusiastiskt. 

Projektet fortsätter 

Efter VM i Sibirien har projektet fortsatt. Snart är det dags för ett nytt VM – ännu en gång i Sibirien – och Somalia ska vara med igen. Nya spelare har tillkommit och intresset fortsätter att vara stort. 

Dessutom har Patrik dragit igång fler projekt för att integrera invandrare i det svenska samhället genom idrotten.

– Vi kört igång en massa andra projekt. Bland annat med invandrartjejer som spelar bandy och åker skidor.

Han åker också runt i landet och föreläser om Somalia Bandy. 

– Då har jag med mig spelare och träffar invandrargrupper som får inspiration och kraft från det här. De tycker att det är riktigt skoj och vill vara med säger han. 

Fredrik Wikingsson tycker att det är just det som är det viktiga med Patriks projekt. 

– Jag tycker att det är en så jävla inspirerande historia just för att det finns en massa olika sätt att göra sånt här. I bästa fall kan det här inspirera någon annan att starta en schackförening i en annan stad eller börja med närradio någon annanstans. Alla sätt är bra liksom, säger Fredrik.  

Spelarna blir förebilder

Vilken inverkan Patriks projekt har på lång sikt får framtiden visa. Det som står klart är att de 25 somalier som deltog i VM har utvecklats enormt. Deras betyg har blivit avsevärt mycket bättre och de har förbättrat sina språkkunskaper. 

Patrik säger att deras utveckling smittar av sig: 

– De blir ju förebilder för andra unga somalier i Borlänge som tycker att grabbarna är jätteduktiga och har lyckats bra med det här. De ser att man kan faktiskt lyckas om man verkligen bestämmer sig.

---

LÄS MER – ALLA ARTIKLAR I NYHETER24:S #ELDSJÄLAR:

9 enkla steg till att hjälpa 8 000 barn 

Emma, 34, advokat som jobbar ideellt och tror på rättvisa

DEBATT: "Jag fortsätter kämpa för öppna gränser för flyende människor"

Elin, 33, hjälper flyktingmammor och deras bebisar

Hylla dina #Eldsjälar

KRÖNIKA: Medmänsklighet är så mycket starkare än främlingsfientlighet

Katarina hjälper både ensamkommande flyktingbarn – och deras gode män 

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du engagera dig för andra?
Tack för din röst!