Fem saker att ha koll på när du hyr i andra hand

Antalet personer som hyr i andra hand ökar stadigt, särskilt i storstäderna. Men vilka är fallgroparna och vad ska man ha koll på som hyresgäst? Hyresgästföreningens jurist Susanna Skogsberg vet och här tipsar hon om fem saker att ha koll på när du hyr i andra hand.


Bristen på bostäder gör att det är lätt att ta snabba och ogenomtänkta beslut i jakten på ett rum eller lägenhet att hyra. Det ökar risken att råka ut för en hyresbluff. Här är tipsen som räddar dig i andrahandsdjungeln.

Upprätta alltid ett skriftligt kontrakt

Ingå alltid ett skriftligt kontrakt med hyra, hyrestid och överenskommelse angående besittningsskydd. Det är en säkerhet både för dig som hyr och för den som hyr ut. Besittningsskyddet är bara aktuellt om hyrestiden är längre än två år. Det finns mallar och kontrakt att ladda ner på Hyresgästföreningens hemsida, hyresgastforeningen.se.

Hyr aldrig utan att ha inspekterat

Det är viktigt att du har möjlighet att titta på boendet innan du bestämmer dig. Ta reda på så mycket som möjligt om lägenheten och personen du hyr av. Kontrollera till exempel att det verkligen är personen du förhandlar med som bor i lägenheten och står på kontraktet.

Fotografera när du flyttar in

När du hyr i andra hand kan det vara klokt att fotografera eller filma lägenheten innan du flyttar in. Bilderna är bra att ha om det skulle uppstå en tvist när du flyttar ut, till exempel om något skulle försvinna eller gå sönder. Med bilderna kan du som hyr bevisa i vilket skick boendet var från början.

Betala inte för mycket

Om du hyr en hyresrätt i andra hand är det enkelt att kontrollera om du betalar för mycket. Hör till exempel med grannarna vad de betalar. Hyran ska vara densamma som för den som hyr i första hand. Är lägenheten möblerad är det okej att lägga på 10–15 % på andrahandshyran. För bostadsrätter kan det vara svårare att veta vad som är en rimlig hyra. Om du tycker att du betalar för mycket ska du vända dig till hyresnämnden. Du kan även kontakta Hyresgästföreningen med frågor.

Skaffa rätt försäkringar

Den viktigaste försäkringen du kan ha är en egen hemförsäkring. I den ingår skydd om du blir skadeståndsskyldig, till exempel vid brand, och rättsskydd om du av någon anledning skulle hamna i en tvist om boendet och behöver betala rättegångskostnader.


Tycker du att politikerna ska bygga fler hyresrätter? Ge förslag på hur under #flerhem

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bor du i andrahand?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fem saker att ha koll på när du hyr i andra hand

23 Nov 2015, 00:00

Saknar du också en egen bostad? Du är inte ensam

23 Nov 2015, 00:00
Bara drygt hälften av Sveriges unga vuxna har egen bostad, det är den lägsta uppmätta andelen någonsin. Istället bor man till exempel i andra hand, i kollektiv eller hos släktingar. Totalt 353 000 personer skulle vilja ha en egen bostad – men saknar det.

Han är svenskarnas drömgranne

23 Nov 2015, 00:00
Mark Levengood är Sveriges mest eftertraktade granne enligt en undersökning utförd av TNS Sifo och beställd av Hyresgästföreningen. Fler vill bo granne med honom än med kändisar som Zlatan eller kungen.

Gustav vill bo i en glasskiosk

23 Nov 2015, 00:00
Efter mer än fem år utan fast adress fick Gustav Thörner en idé. Han skulle bo i en glasskiosk. Inte för att han älskar glass utan för att han inte får tag på något annat boende.

Bostadsbrist blev musikal i Kista

23 Nov 2015, 00:00
Hur når man fram till en av Sveriges mest upptagna personer, bostadsminister Mehmet Kaplan? Med en smäktande körsång förstås!

Vill du bo på slottet? – Här är för- och nackdelarna!

18 Nov 2015, 11:01
Har du alltid undrat hur det skulle vara att bo på slottet? Nu kan du enkelt se för- och nackdelarna med att bo som en kung.