Använd AI och ChatGPT för att tjäna pengar.
Använd AI och ChatGPT för att tjäna pengar. - Foto: TT

Låt AI jobba åt dig – så kan du tjäna pengar med ChatGPT

Än så länge har de flesta bara använt artificiell intelligens som ChatGPT för skojs skull, men visste du att det faktiskt går att använda AI för att tjäna pengar? I den här artikeln tipsar vi om hur.


Det främsta sättet att tjäna pengar med hjälp av ChatGPT är att skapa olika typer av texter och innehåll. Dessa kan sedan marknadsföras och säljas online för att skapa en stabil inkomstkälla. Här listar vi tre exempel på texter och innehåll du kan skapa med hjälp av den nya teknologin.

1. Skapa en E-bok

En potentiell inkomstkälla med ChatGPT är att skapa en E-bok och sedan sälja den. Såhär kan du göra: 

  1. Välj ett ämne: Det första steget är att välja ett ämne för din e-bok. Detta bör vara något som du är kunnig om och som du tror att dina potentiella läsare skulle vara intresserade av.
  2. Skapa en disposition: Använd ChatGPT för att hjälpa dig att skapa en disposition för din e-bok. Detta bör inkludera de stora avsnitten, samt några idéer om vad varje avsnitt bör innehålla.
  3. Skriv ditt innehåll: Nu kan du börja använda ChatGPT för att skapa innehållet för din e-bok. Du kan antingen mata in varje avsnitt av din disposition och låta ChatGPT generera texten, eller du kan skriva en del av texten själv och låta ChatGPT hjälpa dig att fylla i luckorna.
  4. Redigera och korrekturläs: Efter att du har skrivit ditt innehåll, bör du noggrant redigera och korrekturläsa det. Även om ChatGPT är bra på att generera text, är det inte perfekt, och du kommer sannolikt att behöva göra några ändringar för att säkerställa att texten är tydlig, korrekt och intressant.
  5. Formatera din e-bok: Nästa steg är att formatera din e-bok. Det finns många olika e-bokformater att välja mellan, men de mest populära är EPUB och MOBI. Det finns flera program och verktyg tillgängliga online som kan hjälpa dig med detta.
  6. Skapa ett omslag: Din e-bok kommer att behöva ett omslag. Du kan antingen skapa detta själv, hyra en professionell designer, eller använda en tjänst som Canva som har en mängd olika e-bok omslagsmallar att välja från.
  7. Publicera din e-bok: När din e-bok är klar, kan du ladda upp den till en plattform som Amazon Kindle Direct Publishing. Du kommer att behöva sätta ett pris för din e-bok, och du kommer att få en procentandel av varje försäljning.
  8. Marknadsför din e-bok: Du kommer att behöva marknadsföra din e-bok för att se till att folk vet att den finns. Du kan göra detta genom att dela den på sociala medier, skicka den till din e-postlista, eller genom att använda betald annonsering.

2. Skapa en blogg

Att skapa en blogg med hjälp av ChatGPT kan vara en lönsam verksamhet. Här är några steg du kan följa för att göra det:

  1. Skapa din blogg: Först behöver du skapa en blogg. Det finns flera plattformar som WordPress, Wix, och Squarespace där du kan skapa en blogg gratis eller för en liten avgift. Välj ett tema för din blogg som intresserar dig och som du tror att andra skulle vara intresserade av att läsa om.
  2. Generera innehåll med ChatGPT: Använd ChatGPT för att generera innehåll till din blogg. Du kan ställa frågor till ChatGPT om ditt valda ämne och använda svaren som innehåll till dina blogginlägg. Kom ihåg att alltid redigera och granska innehållet noggrant för att säkerställa att det är relevant och av hög kvalitet.
  3. Bli en affiliate-marknadsförare: För att tjäna pengar på din blogg, kan du bli en affiliate-marknadsförare. Detta innebär att du marknadsför produkter eller tjänster från andra företag på din blogg och tjänar en provision varje gång någon klickar på dina affiliate-länkar och gör ett köp. Många företag, bland annat Amazon, har affiliate-program som du kan gå med i.
  4. Integrera affiliate-länkar i dina blogginlägg: När du har blivit en affiliate-marknadsförare, kan du börja integrera affiliate-länkar i dina blogginlägg. Till exempel, om du skriver en bokrecension, kan du inkludera en affiliate-länk till boken på Amazon. Om någon klickar på länken och köper boken, tjänar du en provision.
  5. Marknadsför din blogg: För att öka antalet människor som besöker din blogg och klickar på dina affiliate-länkar, behöver du marknadsföra din blogg. Detta kan inkludera att dela dina blogginlägg på sociala medier, optimera dina inlägg för sökmotorer (SEO), och nätverka med andra bloggare.
  6. Fortsätt generera och uppdatera innehåll: För att hålla din blogg relevant och locka tillbaka läsare, bör du fortsätta generera och uppdatera innehåll regelbundet. Du kan använda ChatGPT för att hjälpa till att generera nya idéer och innehåll för din blogg.

3. Skapa onlinekurser

Att skapa och sälja onlinekurser kan vara ett effektivt sätt att tjäna pengar med hjälp av ChatGPT. Här är en steg-för-steg-guide om hur du kan göra det:

  1. Bestäm vilken typ av kurs du vill skapa: Först och främst behöver du bestämma vilken typ av kurs du vill skapa. Detta kan vara något som du är passionerad om, något du är expert på, eller kanske något som du tror att andra skulle vilja lära sig.
  2. Skapa en kursplan: Använd ChatGPT för att hjälpa dig att utforma en detaljerad kursplan. Du kan till exempel ställa frågor till ChatGPT om olika aspekter av ämnet du valt, och använda dessa svar för att formulera kursinnehållet.
  3. Skapa kursinnehållet: Börja skapa kursinnehållet. Du kan använda ChatGPT för att generera texter, exempel, och till och med frågor och svar för olika delar av kursen. Kom ihåg att alltid granska och redigera innehållet för att säkerställa att det är relevant och av hög kvalitet.
  4. Börja inspelningen av din kurs: När du har allt innehåll redo, börja inspelningen av din kurs. Du kan till exempel skapa video- eller ljudlektioner, eller kanske en kombination av båda. Om du skapar en textbaserad kurs, kan du använda ChatGPT för att generera texten till dina lektioner.
  5. Ladda upp din kurs på en online plattform: När din kurs är klar, ladda upp den på en online plattform där du kan sälja den. Det finns flera plattformar som Udemy, Coursera, och Skillshare där du kan ladda upp och sälja dina kurser.
  6. Marknadsför din kurs: För att få folk att anmäla sig till din kurs, behöver du marknadsföra den. Detta kan inkludera att dela din kurs på sociala medier, skicka e-post till dina kontakter, och kanske till och med betala för annonsering.
  7. Fortsätt uppdatera och förbättra din kurs: För att hålla din kurs relevant och locka tillbaka studenter, bör du fortsätta uppdatera och förbättra kursinnehållet. Du kan använda ChatGPT för att generera nya idéer och uppdatera innehållet.

Det här är bara några av många möjliga sätt att tjäna pengar med den omtalade tekniken. Kom ihåg att alla sätt kräver tid och hängivenhet (det finns ingen "quick fix") men ChatGPT kan underlätta och effektivisera ditt arbete. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!