Här är anledningen till att du inte ska bädda sängen på morgonen.
Här är anledningen till att du inte ska bädda sängen på morgonen. - Foto: Henrik Montgomery/TT Jonas Ekströmer / TT

Äckliga anledningen – därför ska du aldrig bädda sängen på morgonen

Att bädda sängen direkt efter man vaknat skapar en ideal miljö för kvalster, som lever på människans hudceller och hår.


Att bädda sängen på morgonen är någonting som många lär sig sedan barnsben. Vi vaknar, slätar ut täcket och adderar kuddar och överkast. Det känns både fint och fräscht – men är det verkligen bra för vår hygien? Marie-Louise Danielsson Tham, veterinär, städexpert och professor i livsmedelhygien vid Örebro Universitet, menar att vi inte ska bädda sängen. Anledningen är att en varm och fuktig säng är kvalsterdjurets paradis. 

Pälsänger i hemmet: Så blir du av med ohyran i garderoben

Därför ska man inte bädda sängen på morgonen

Det finns många viktiga tips för att minska antalet kvalster som invaderar ens sovplats, några har Nyheter24 listat Några har Nyheter24 listat här. Experten Danielsson Tham menar att det enklaste man kan göra är att lufta lakanen på morgonen, eftersom kvalster frodas i varma, fuktiga och mörka miljöer. 

– Eftersom vi svettas runt en deciliter när vi sover blir sängen en utmärkt bostad och förökningsplats för kvalster. Genom att vika upp sängkläderna och vädra rejält varje morgon förstör vi den gosiga sängmiljön för kvalstren. Låter vi sedan sängen stå ”uppvikt” under dagen, det vill säga låter bli att bädda på morgonen, blir det ännu otrivsammare, förklarar Danielsson Tham i en intervju till Leva & Bo.

Marie-Louise Danielsson Tham. Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

Kvalster lever på död hud och hår

Kvalster är inte farligt, men det är inte konstigt att vilja minska antalet kvalster i sin omgivning. Kryp som lever på ens gamla hudceller och hår är förståeligt nog inte ett idealt husdjur för de flesta. 

TV-profilens knep: Så blir du av med silverfiskar

Tvätta täcket – därför måste du göra det oftare än du tror

8 enkla tips – så inreder du för mindre städning

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!