Skor i tvättkorg
Tvätta skor - så gör du - Foto: Pexels

Smutsiga skor? Så gör du dem enkelt skinande rena igen

Tvätta skor i tvättmaskin, med bikarbonat eller tvätta skor i diskmaskin? Att tvätta skor kan vara klurigt, men med dessa råd kommer dina skor skina.


Vill du tvätta dina skor men vet inte hur du ska gå tillväga? Nyheter24 har samlat några snabba och enkla tips om hur du kan gå tillväga för att få dina skor skinande rena igen.

Tvätta skor - allmänna tips 

  • Ta ut skoinnersulor och snören: Det är en bra idé att ta ut eventuella innersulor och ta av skosnörena innan du tvättar skorna för att få dem riktigt rena och för att undvika skador på själva skon.
  • Förbehandling: Om dina skor är väldigt smutsiga, borsta bort löst smuts och skölj dem i vatten innan du fortsätter med mer intensiv rengöring.

Guide: Så tvättar du kepsen på bästa sätt

Kan man tvätta skor i tvättmaskin?

  • Lämplighet: Innan du tvättar skor i tvättmaskinen, kontrollera att de faktiskt tål maskintvätt genom att kolla på skötselinstruktionerna.
  • Påse: Om du bestämmer dig för att tvätta skorna i tvättmaskinen, placera dem i en tvättpåse eller kuddfodral för att skydda både skorna och maskinen.
  • Milt tvättmedel: Använd ett milt tvättmedel och välj ett skonsamt tvättprogram.
  • Torkning: Låt skorna lufttorka efter tvätt. Placera dem inte direkt på en värmekälla, eftersom det kan skada materialet.

Tvätta skor med bikarbonat - så gör du

  • Lukt: Bikarbonat är utmärkt för att ta bort dålig lukt. Strö lite bikarbonat i skorna och låt dem stå över natten. Skaka ut pulvret dagen efter.
  • Fläckar: En pasta av bikarbonat och vatten kan också användas för att skrubba bort envisa fläckar. Låt blandningen sitta i några minuter och skrubba sedan med en borste.

Bikarbonat – 50 sätt att använda det på

Kan man tvätta skor i diskmaskin? 

Generellt rekommenderas det inte att tvätta skor i diskmaskinen eftersom varmt vatten och starka diskmedel kan skada skornas material.

Tvätta vita skor - använd dessa knep

Det är aldrig kul när ens vita skor blir smutsiga. Som tur är finns det bra metoder för att snabbt få dem skinande rena igen som du kan ta del av här:

Så rengör du enkelt dina vita skor – oavsett material

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!