1 av 7
- Foto: tt bild
Energidrycker har visat sig ha flera negativa effekter.
2 av 7
Energidrycker har visat sig ha flera negativa effekter. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX / TT
Drycken Monster har råkat innehålla arsenik.
3 av 7
Drycken Monster har råkat innehålla arsenik. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX / TT
Barn kan bli hyperaktiva.
4 av 7
Barn kan bli hyperaktiva. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det är farligt att blanda alkohol och energidryck.
5 av 7
Det är farligt att blanda alkohol och energidryck. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Drick inte energidryck inför eller efter träning.
6 av 7
Drick inte energidryck inför eller efter träning. - Foto: Pontus Lundahl/Scanpix / TT
Koffeinet kan bidra till ångest.
7 av 7
Koffeinet kan bidra till ångest. - Foto: Christine Olsson / CHRISTINE OLSSON / SCANPIX / TT

7 saker du borde känna till om energidrycker

Redbull kan vara farligt. Likaså andra energidrycker med höga koffeinhalter. Innehållet energidryckerna består av är ämnen som påverkar kroppen på olika sätt. Tänk på det här innan du sveper nästa redbull.


Vi ser allt fler exempel på olika energidrycker uppe på hyllorna i våra butiker. Men, det finns många bieffekter som kan vara bra att ha i åtanke innan man klunkar i sig nästa energidryck... Vi har listat 7 saker alla borde veta om energidryck.

1. Det kan vara farligt för hjärtat

Enligt en internationell studie av forskare i USA, Spanien och Italien kan stort intag av energidryck leda till hjärtdöd. Även helt friska personer löper en risk att drabbas av det.

width="100%"/>

Bildkälla: TT

2. Kan innehålla arsenik

Den populära energidrycken Monster har tidigare råkat innehålla det cancerframkallande ämnet arsenik. Då gick livsmedelsmyndigheterna inom EU ut med en varning, vilket Sveriges Radio skrivit om.

width="100%"/>

Bildkälla: TT

3. Det kan leda till överaktivitet

Forskning har visat att barn i mellanstadiet kan bli hyperaktiva om de dricker energidryck. De tror också att barnen kan bli mindre uppmärksamma, enligt Sveriges Radio.


Bildkälla: TT

4. Kan öka risken att bli alkoholist

Risken att hamna i missbruk ökar för ungdomar som blandar alkohol och energidryck. En studie jämförde benägenheten att börja missbruka alkohol hos 15–17-åringar som drack alkohol med energidryck och de som drack alkohol utan energidryck. Det visade sig att de som blandade löpte större risk att utveckla ett missbruk.


Bildkälla: TT

5. Du ska inte dricka det i samband med träning

Forskare som gått ut med information om för att energidryck kan leda till hjärtdöd varnar också för att inta drycken i samband med träning, skriver Expressen. Deras råd är att helt undvika energidryck i samband med fysisk aktivitet.


Bildkälla: TT

6. Det kan ge ångest

Energidrycker innehåller ofta stora mängder koffein, ibland tre gånger så mycket som en kopp kaffe. Barn och ungdomar kan må särskilt dåligt av koffein och stor konsumtion av energidryck kan leda till koffeinförgiftning med bland annat ångest och oro som följd, skriver experter i Aftonbladet.


Bildkälla: TT

7. Innehåller lika mycket socker som Coca cola

Enligt samma experter innehåller en Redbull lika stor mängd socker som sju sockerbitar – lika mycket som Coca cola. Det innehåller också citronsyra som kan fräta på dina tänder.


Bildkälla

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Dricker du energidryck?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Så maximerar du effekten av din allergimedicin – enligt experten

3 dagar sedan 16:36

Apotekaren varnar: Det händer om du äter för mycket vitaminer

27 Feb, 19:26
Enligt en undersökning tar fler än var tredje person olika kosttillskott med hopp om goda hälsoeffekter. Men kan man äta för mycket vitaminer? Och vad händer om man gör det? Det svarar chefsapotekare Annika Svedberg på i en intervju med Nyheter24.

Så gör du slut med en narcissist • Misstaget du inte vill göra: "Finns en risk"

28 Jan, 12:02
Vill du göra slut med din partner, men misstänker samtidigt att denne har en narcissistisk personlighetsstörning? Då finns det några saker som kan vara bra att tänka på, enligt psykologen Monica Emanell.

Pensionär? Det måste du känna till för att undvika fallskador

10 Jan, 17:32
Närmar du dig pensionsåldern eller har kanske rent av redan nått den? Då finns det några detaljer som är bra att känna till för att undvika fallskador.

Missarna du ska undvika i vinterkylan: "Är ju helt galet"

3 Jan, 14:32
Nu har den isande vinterkylan kopplat ett järngrepp om Sverige. För att undvika hudskador finns det några klassiska missar du bör undvika, det menar hudläkaren Petra Verga Kjellman.

Läkaren slår hål på myterna om vinterkräksjuka – så skyddar du dig bäst

30 Dec 2023, 14:37
Säsongen för vinterkräksjuka har anlänt till Sverige och som vanligt väntas tusentals drabbas av det jobbiga viruset. Nyheter24 har pratat med Doktor24:s ansvariga läkare Lars Lindstedt, som berättar hur du skyddar dig på bästa sätt.