Vissa leksaker kan vara skadliga för din hund.
Vissa leksaker kan vara skadliga för din hund. - Foto: Pexels

Hundleksakerna som kan vara skadliga: "Riskabelt för stora hundar"

Nyheter24 har pratat med Helena Tilly, som är beteenderådgivare på Agria Vårdguide om vilka hundleksaker som kan vara skadliga för din hund och varför.


Hunden kallas för människans bästa vän och är ett djur som människor gärna leker och umgås med. Men när man leker med sin hund gäller det att vara noggrann med vilka leksaker man faktiskt leker med. Detta eftersom att vissa hundleksaker kan rentav vara skadliga för hunden.

Därför kan vissa leksaker vara skadliga för hunden

Nyheter24 har pratat med Helena Tilly, som är beteenderådgivare på Agria Vårdguide och expert på hundar.

I intervjun berättar hon att det finns vissa leksaker som inte alls lämpar sig för hundar. Det som bland annat avgör om en leksak är lämplig eller inte är dess storlek.

– Det finns en risk om leksakerna inte anpassas till hundens ålder, storlek och personlighet. Då kan det ibland hända olyckor. Många leksaker bör övervakas, säger Tilly till Nyheter24.

"Riskabelt för stora hundar"

En för liten leksak kan göra att hunden råkar svälja den. Men även mjuka saker kan vara farliga, då det finns risk att hunden får i sig stoppningen.

– För små leksaker kan hundarna svälja, är hunden tuggbenägen på mjuka leksaker så kan de äta upp stoppningen. Bollar utan snöre kan vara riskabelt för stora hundar, då de kan fastna i halsen. Vissa lektrasor lossnar trådar från, om hunden sväljer den kan det bli problem.

Använd byteshandel med hunden

Om en hund leker med en olämplig leksak gäller det att agera snabbt.

– I ett akut läge måste man snabbt öppna munnen och ta ut föremålet, men oftast kan man lära hunden att byta mot en godbit eller en ny leksak. Att använda byteshandel gör att hunden frivilligt släpper sitt byte och tar godbiten eller en annan leksak i ställe säger Helena Tilly till Nyheter24.

Men det gäller att man inte tar hundens leksaker för ofta, för att det ska fungera.

– Tar man ifrån hunden leksaker för ofta, kan de bli ännu mer benägna att behålla och svälja dem.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!