- Foto: Janerik Henriksson/TT

Sjuka skillnaden – så mycket dyrare är det med hund än katt

Hur stor skillnad är det för plånboken att äga en katt eller en hund? Det har Agria tagit fram i en ny undersökning.


I dag är det populärt för många familjer att skaffa husdjur. Varav hundar och katter är två av Sveriges mest omtyckta. Men är det mest plånboksvänligt att ha en hund eller en katt? Agria har i en ny undersökning tagit reda på om det är dyrast att ha en hund eller en katt.

Hur mycket kostar en hund i månaden?

Det finns flera faktorer som påverkar hur mycket en hund kostar i drift. Nyheter24 har pratat med Pernilla Melander som berättar några avgörande punkter som kan göra att kostnaden drar iväg: 

  • Hur mycket den äter.
  • Pälsvård och klippning.
  • Rasspecifika hälsoproblem.
  • Försäkringspremie och veterinärbesök.

Hon berättar att större hundar med rasspecifika hälsoproblem är de dyraste, medan mindre och friskare raser är billigare.

– Djurägarens utgifter kan variera under djurets liv. Ofta är det mer utgifter i början av livet med valpkurser, grundläggande vaccinationsprogram och olika typer av utrustning som korg, transportbur, koppel och matskålar. Om djuret är i behov av veterinärbehandlingar stiger kostnaden under en viss period, Patrik Olsson på Agria.

Undersökningen visar att de flesta hundägarna, 45 procent, betalar mellan 1000 och 1999 kronor i månaden för sin hund. Samtidigt betalar ungefär en tredjedel, 34 procent, mindre än 1000 kronor i månaden.

Huggormen har vaknat – då kan hunden dö

Hundpromenad. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hur mycket kostar en katt i månaden?

Ett husdjur som är betydligt billigare att äga är en katt. Undersökningen visar att en klar majoritet, 58 procent, av kattägare betalar mindre än 1000 kronor i månaden för sitt husdjur.

– Den genomsnittliga kostnadsskillnaden mellan att äga en hund och katt beror på flera faktorer. Katter äter mindre portioner än de flesta hundraser. De besöker inte veterinären så ofta som hundar och har därmed lägre försäkringspremier, säger Patrik Olsson.

Då är kattens beteende farligt för dig: "Kan vara bråttom"

Så mycket sparar man på att ha en katt

När Nyheter24 tittar närmare på vad försäkringen kostar för en katt uppgår det till max 161 kronor i månaden, hos Agria. När Nyheter24 tidigare tittade på försäkringskostnaden för större hundar kunde det uppgå till svindlande 1987 kronor i månaden.

Det innebär att man kan spara upp emot 1826 kronor i månaden på att ha en katt istället för en hund.

Den hundrasen är dyrast att äga – enligt veterinären

Hundägare? Så mycket ska du ha på sparkontot enligt experten

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!