Ditt mående kan påverka ditt husdjur mer än du tror.
Ditt mående kan påverka ditt husdjur mer än du tror. - Foto: Martina Holmberg/TT & Anders Wiklund/TT

Därför kan ditt husdjur må psykiskt dåligt: "Oönskat beteende..."

Om du märker att ditt husdjur verkar mer nedstämd än vanligt så kan orsaken vara närmare än du tror. En ny studie visar nämligen att dina känslor också kan påverka pälsklingen.


Har du någon gång märkt att din älskade pälskling inte riktigt är som den brukar? Det kan vara så att ditt husdjur då inte mår bra – och orsaken kan ligga närmare än du tror.

Ny studie visar: Så påverkar dina känslor ditt husdjur 

En ny forskningsstudie, som redovisas hos försäkringsbolaget Agria, visar på att djurägares känslor faktiskt påverkar deras husdjur. Och resultatet visar att din ångest även präglar ditt djur.

Studien har letts av professor Hannes Lohi vid Helsingfors Universitet och man har tittat på hur människor och djurs individuella personlighetsdrag och beteenden är kopplade till osäker anknytning. 

– Karaktärsdrag hos djurägaren, som dåligt psykisk mående och neurotisk personlighet, är kopplade till den ångestbaserade anknytningstypen, säger psykologen och doktoranden Aada Ståhl som också jobbat med studien.

Hon berättar att då djuren gärna söker kontakt, närhet och interaktion, även påverkas av om du är undvikande. 

– Ägare med undvikande anknytning har hundar som uppvisar oönskat beteende, som impulsivitet, bristande uppmärksamhet eller till och med aggression. Rädslorelaterat oönskat beteende hos hunden är i sin tur kopplat till en ångestbaserad anknytningsstil.

Slutligen slår Ståhl fast att den kvalitet anknytningen mellan människa och husdjur har också  påverkar det gemensamma livet i stort.

– Kvaliteten på anknytningen mellan människa och husdjur har en betydande inverkan på livet tillsammans. Kunskap om dessa samband kan i sin tur göra det enklare att välja ett lämpligt husdjur.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!