Det behöver inte vara svårt att få ditt vardagsrum att se större ut.
Det behöver inte vara svårt att få ditt vardagsrum att se större ut. - Foto: Illustration Nyheter24

Få ditt vardagsrum att se större ut – 7 enkla knep

Det är lättare än man tror att få sitt lilla vardagsrum att se större ut. Här är sju enkla knep att ta till – som gör stor skillnad.


1. Använd ljusa färger – vardagsrummet ser större ut

Färgpaletten du väljer för ditt vardagsrum kan göra en stor skillnad för hur stort det känns. Ljusa färger reflekterar mer ljus än mörka färger, vilket gör att rummet upplevs som större och mer öppet. Använd ljusa nyanser på väggarna, taket, golvet och möblerna. Om du föredrar lite färg, prova att använda pastellfärger istället för mörka, mättade färger. För att lägga till djup, kan du överväga att måla en vägg i en accentfärg.

2. Mycket speglar kan få vardagsrummet att kännas större

Speglar är ett effektivt verktyg för att visuellt expandera ett litet utrymme. Genom att reflektera ljus och andra delar av rummet kan de skapa en illusion av större djup och volym. En stor väggspegel kan ha en betydande inverkan, men även mindre speglar strategiskt placerade kan bidra. Till exempel kan du placera en spegel mittemot ett fönster för att reflektera dagsljuset och ljusa upp rummet. Eller, om du har en vacker utsikt, kan du placera en spegel där den reflekterar den utsikten och därmed ytterligare förstärka känslan av rymd.

Inred med Feng Shui – 10 enkla tips för ett balanserat hem

3. Möblera vardagsrummet på ett smart sätt

Hur du placerar dina möbler kan påverka hur stort ett rum känns. Genom att placera större möbler, som soffor och bokhyllor, mot väggarna, håller du golvytan fri och öppen. Undvik att ställa möbler mitt i rummet om det inte är nödvändigt, eftersom det kan bryta upp utrymmet och göra det mindre. Försök också att välja möbler som är proportionerliga till rummets storlek – stora, klumpiga möbler kan göra ett litet rum att kännas trångt. Multifunktionella möbler kan också hjälpa till att spara utrymme. Till exempel kan en soffa med inbyggd förvaring eller ett soffbord som kan omvandlas till ett matbord vara praktiska alternativ.

4. Minimalism i vardagsrummet gör det större

Genom att hålla inredningen och mängden möbler till ett minimum, kan du skapa en känsla av mer utrymme. Varje objekt i rummet tar upp fysiskt utrymme, men det påverkar också vår uppfattning av utrymme. Ju mindre saker, desto större kommer rummet att se ut. Detta betyder inte att du måste leva i ett helt tomt rum, men försök att begränsa antalet icke-nödvändiga föremål. När du väljer vilka föremål som ska finnas i rummet, överväg deras storlek och visuella vikt. Små, detaljerade objekt kan göra ett rum att se rörigt ut, medan större, enklare bitar kan bidra till en känsla av öppenhet.

Minimalistisk inredning: 10 tips för att komma igång

5. Tänk på det vertikala utrymmet när du inreder vardagsrummet

När vi tänker på utrymme, brukar vi ofta tänka horisontellt – alltså bredden på rummet. Men utrymmet sträcker sig också vertikalt, och att använda höjd kan hjälpa till att skapa en känsla av rymd. Använd höga bokhyllor eller hyllsystem, häng konstverk högt på väggarna och dra upp gardiner hela vägen till taket för att dra blicken uppåt och skapa en känsla av höjd.

6. Strategisk belysning i vardagsrummet

Belysningen i ett rum kan påverka hur stort det känns. Använd olika ljuskällor för att sprida ljuset jämnt över hela rummet. Spotlights kan vara särskilt effektiva för att belysa mörka hörn och skapa en känsla av djup. Om du har naturligt ljus, dra full nytta av det genom att hålla fönster obstruktion-fria. Använd ljusa fönsterbehandlingar för att tillåta så mycket ljus som möjligt att komma in.

Så inreder du sovrummet för extra myskänsla

7. Använd stora konstverk eller tapeter för större vardagsrum

Att dekorera dina väggar med stora konstverk eller en stor tapet kan också ge en illusion av större utrymme. När vi ser många små bitar på en vägg, kan våra hjärnor tolka det som tecken på ett mindre rum. Men en enda, stor bild eller ett stort mönster kan ge en känsla av utrymme. Dessutom kan vissa tapeter med horisontella linjer få rummet att se bredare ut, medan tapeter med vertikala linjer kan få det att se högre ut.

Läs mer om att inreda vardagsrummet här:

5 vanliga misstag du inte ska göra när du inreder vardagsrummet

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!