Lär dig inreda med feng shui.
Lär dig inreda med feng shui. - Foto: Illustration Nyheter24

Inred med Feng Shui – 10 enkla tips för ett balanserat hem

Det kan vara utmanande att skapa ett harmoniskt hem – men inte om du följer feng shui-filosofin. Här är tio tips för att komma igång.


Just nu är det trendigt att inreda med Fen Shui och skapa en balans i hemmet. Här är 10 tips att tänka på om du vill göra det. 

1. Hallen enligt Feng Shui

I Feng Shui kallas huvudingången för "Munnen av Chi", vilket är varifrån energi flödar in i ditt hem. För att maximera denna energi, bör ingången vara fri från hinder, inklusive skräp, trasiga objekt eller överflödiga föremål. Dörren ska vara i gott skick, och inte gnissla eller fastna. Lägg till välkomnande detaljer som en matta, blommor eller konstverk för att skapa en inbjudande atmosfär. Ljus är också viktigt, så se till att området är väl upplyst, antingen naturligt eller med hjälp av utomhusbelysning.

Inreda hallen? Undvik dessa 5 vanliga misstag

2. Ordning och reda med Feng Shui

Röran blockerar flödet av positiv energi, eller chi, i ditt hem. Dessutom kan det bidra till känslor av stress och kaos. Genom att organisera och rensa ut saker som inte längre är till nytta eller glädje, kan du skapa mer utrymme för positiv energi att flöda. Detta innebär att rengöra och städa regelbundet, samt att organisera dina ägodelar på ett sätt som är meningsfullt och estetiskt tilltalande för dig. Att ha ett hem som är ordnat och välorganiserat kan bidra till känslor av lugn, harmoni och tillfredsställelse.

3. Växter är viktiga i Feng Shui

Växter är kraftfulla verktyg i Feng Shui, eftersom de representerar tillväxt, hälsa och liv. De kan hjälpa till att rensa luften och balansera energin i ditt hem. Det är bäst att välja levande, hälsosamma växter, eftersom vissna eller döda växter kan ha motsatt effekt. Placera växter i områden där du vill öka energin, som vid ingången, i vardagsrummet eller på kontoret. Vissa växter som är särskilt gynnsamma i Feng Shui inkluderar bambu, som representerar flexibilitet och tillväxt, och jadeväxten, som anses locka till sig välstånd och lycka.

4. Vattenelement och Feng Shui

I Feng Shui representerar vatten framgång och pengar. Det är därför populärt att ha vattenelement, som fontäner eller akvarier, i hemmet för att attrahera framgång och välstånd. Placeringen av dessa vattenelement är viktig. Norra delen av ditt hem associeras med din karriär enligt bagua-kartan (Feng Shui-energikartan), så det kan vara ett bra ställe att placera en fontän eller ett akvarium. Vattenfontänen ska flyta mot mitten av rummet eller hemmet, vilket symboliserar att pengar flödar in i ditt liv. Akvarier ska hållas rena och väl underhållna för att symbolisera en hälsosam ström av välstånd.

5. Feng Shui färg – gör rätt val

Färgerna i ditt hem kan påverka hur energi flödar genom det. Varje färg representerar ett annat element i Feng Shui. Till exempel representerar grönt träelementet, vilket bidrar till personlig tillväxt och ny början. Rött representerar eld, vilket kan öka entusiasm och höja energinivån. Svart representerar vatten och kan bidra till visdom och insikt. Blått representerar också vatten och kan främja lugn och fred. Välj färger baserat på vilken energi du vill locka till i ditt hem, men sträva efter att hålla en balans mellan olika element.

6. Placera sovrummet rätt enligt Feng Shui

Sovrummet är ett viktigt utrymme i Feng Shui eftersom det är här vi vilar och återhämtar oss. Ditt sovrum bör vara så långt bort från ytterdörren som möjligt. Detta skapar en känsla av säkerhet och lugn. Om möjligt, bör sängen placeras så att du har en tydlig vy av dörren men inte är direkt i linje med den. Detta kallas "kommandopositionen" och det ger en känsla av stabilitet och kontroll. Dessutom bör sängen inte vara i linje med några skarpa hörn eller tunga föremål som kan skapa "giftiga pilar", vilket stör energiflödet.

Så inreder du sovrummet för extra myskänsla

7. Feng Shui och belysning

Belysning spelar en viktig roll i Feng Shui eftersom det direkt påverkar energin i ett rum. Naturligt ljus är bäst, så låt så mycket dagsljus som möjligt in i ditt hem genom att hålla fönstren rena och använda ljusa färger som reflekterar ljuset. På kvällen, använd olika nivåer av belysning för att skapa en balanserad atmosfär. Varmt, indirekt ljus skapar en lugnande och inbjudande atmosfär. Accentljus kan användas för att framhäva konstverk eller andra föremål, och att tända ljus kan bidra till att sprida lugnande energi.

8. Kökets roll i Feng Shui

Köket anses vara hjärtat i hemmet enligt Feng Shui, då det är där maten som ger näring till hushållet förbereds. Köket bör placeras så långt bort från ingången som möjligt för att ge en känsla av stabilitet. Spisen, som representerar hälsa och välstånd, bör inte vara riktad mot dörren, och det bör inte finnas några skarpa hörn eller tunga föremål som pekar mot den. Det är också bra att ha en balans mellan de fem elementen i köket - trä, eld, jord, metall och vatten - genom att använda en variation av material och färger.

9. Badrummet kan vara utmanande enligt Feng Shui

I Feng Shui kan badrummet vara en utmaning eftersom det är där både renande vatten och avlopp finns. För att förhindra god chi, eller energi, från att "spolas bort", bör dörren till badrummet hållas stängd när den inte används, och toalettlocket bör också hållas stängt. Använda färger, material och dekorationer som skapar en känsla av lugn och frid i badrummet, och håll det rent och väl underhållet.

Så inreder du tvättstugan på bästa sätt

10. Feng Shui – spegelplaceringen är viktig

Speglar är mycket kraftfulla verktyg i Feng Shui eftersom de kan förstora, cirkulera och avleda energi. De bör inte placeras direkt framför dörren, eftersom de kan reflektera positiv energi tillbaka ut ur hemmet. I sovrummet, bör speglar placeras så att de inte reflekterar sängen, eftersom det kan störa sömnen. En spegel som reflekterar matbordet kan dock symbolisera att fördubbla överflödet och välståndet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!