Att inreda för mindre städning är enkelt.
Att inreda för mindre städning är enkelt. - Foto: Illustration Nyheter24

8 enkla tips – så inreder du för mindre städning

Att städa hemmet är nödvändigt, men inte särskilt kul. Här är åtta inredningsknep att ta till för att underlätta städningen i hemmet.


1. Välj möbler med lätta former

Att välja möbler med enkla och raka linjer kan drastiskt minska den tid och ansträngning som krävs för städning. Möbler med komplicerade mönster och former kan vara vackra men kan också gömma smuts och damm i svåråtkomliga utrymmen. Möbler med höga ben underlättar också städning under dem, då du enkelt kan komma åt med dammsugare eller mopp utan att behöva flytta på dem.

2. Använd lättskötta material

Materialval är nyckeln när det gäller inredning som är enkel att underhålla. Glas, metall, och lackade ytor är idealiska eftersom de kan torkas av med en fuktig trasa och de motstår fläckar och spill. Material som trä och sten kan vara vackra, men de kräver ofta mer arbete att underhålla och kan vara mer känsliga för fläckar.

Få ditt vardagsrum att se större ut – 7 enkla knep

3. Undvik tjocka textilier och mattor

Tjocka textilier som gardiner, kuddar, och mattor kan samla mycket damm och smuts och vara svåra att rengöra. Genom att välja tunnare och lättare material som är lätta att tvätta eller skaka av, kan du minska mängden arbete som behövs för att hålla dem rena. Om du vill ha mattor, överväg alternativ som är lätta att rulla ihop och ta ut för rengöring, eller använd små mattor som kan tvättas i maskin.

4. Ha mycket förvaring

Förvaring är ofta en utmaning i många hem, och röriga ytor kan göra städning till en plåga. Genom att använda möbler med inbyggd förvaring, som skåp, hyllor och sängar med förvaringsutrymmen, kan du hålla allt organiserat och undanplockat. Integrerad förvaring kan också hjälpa till att skapa en ren och rymlig känsla i ditt hem, vilket gör att städningen inte bara blir enklare utan också gör ditt hem mer estetiskt tilltalande.

5. Ha en öppen planlösning

En öppen planlösning innebär att det finns färre väggar och dörrar som delar upp utrymmet, vilket kan göra städningen mer effektiv. Med färre hörn och trånga utrymmen där damm och smuts kan samlas blir det enklare att hålla rent. Det kan också ge ditt hem en luftigare och mer välkomnande känsla, vilket gör det både vackert och praktiskt.

Få ditt hem att kännas lyxigare – med minimal ansträngning

6. Tänk på färgerna

Färger och ytbehandlingar spelar en viktig roll i hur länge ditt hem ser rent och fräscht ut mellan städningarna. Ljusa och neutrala färger kan vara tilltalande, men de kan också visa smuts och fläckar mer tydligt än mörkare eller mönstrade ytor. Genom att välja färger och material som är förlåtande mot fläckar, kan du underlätta underhåll och rengöring utan att offra stil och design.

7. Tänk på dina dekorationer och växter

Dekorationer och växter kan verkligen lyfta ett hem, men deras placering kan ha en stor inverkan på hur enkelt det är att städa. Väggmonterade hyllor eller hängande krukor kan vara ett bra sätt att visa upp dekorationer och växter utan att ta upp bords- eller golvyta. Genom att tänka på hur dessa objekt placeras kan du säkerställa att de inte är i vägen när du städar och gör underhållet enklare.

Få ditt hem att dofta fantastiskt – med dessa 10 växter

8. Använd dig av mattor

Mattor vid dörrar och ingångar spelar en viktig roll för att fånga upp smuts och fukt som kan föras in i hemmet. Genom att välja mattor som är speciellt designade för detta ändamål, och som är lätta att rengöra, kan du hålla resten av ditt hem renare. Det finns många attraktiva alternativ som är både funktionella och estetiskt tilltalande. Dessa mattor kan ofta tvättas eller skakas ut, vilket gör att du enkelt kan hålla dem rena och ditt hem fräscht.

Läs mer här:

7 enkla tips för att hålla det städat i hemmet – hela tiden

/
/
Hem
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!