Att städa hemmet behöver inte vara jobbigt.
Att städa hemmet behöver inte vara jobbigt. - Foto: Illustration Nyheter24

7 enkla tips för att hålla det städat i hemmet – hela tiden

Det behöver varken vara jobbigt eller svårt att alltid hålla hemmet rent och välstädat – särskilt inte om du följer dessa sju enkla tips.


1. Skapa en rutin för ett städat hem

Vi människor är vanedjur, och det är oftast lättare att utföra uppgifter när de är en del av en rutin. Genom att skapa en städrutin kan du göra det till en vana att hålla ditt hem rent.

 • Dagliga uppgifter kan inkludera att bädda sängen, disk efter matlagning, torka av bänkskivor och ytor, och plocka upp saker som blivit liggande framme.
 • Veckouppgifter kan innebära dammsugning, moppning, rengöring av badrum och byte av sängkläder.
 • Månadsuppgifter kan vara mer omfattande och mindre frekventa, till exempel att tvätta fönster, rengöra ugnen, eller damma av svåråtkomliga ytor.

2. Förhindra röran innan den börjar i hemmet

Ett enkelt sätt att hålla ditt hem rent är att inte skapa en röra från början. Det innebär att du bör försöka ta hand om saker direkt i stället för att skjuta upp dem till senare.

 • Ingen "provisorisk" förvaring: Undvik att skapa högar av saker som "ska ordnas senare". Detta leder oftast till större oordning över tid.
 • Direktåtgärder: Till exempel, om du öppnar posten, släng omedelbart skräp och lägg viktiga papper där de hör hemma. När du kommer hem, häng upp jackan och lägg skorna på deras plats istället för att lämna dem där du står.

Så fräschar du till kläderna i tvätten – utan sköljmedel

3. Satsa på minimalism för ett rent hem

Minimalism handlar om att hålla det enkelt och endast ha saker som du verkligen behöver eller älskar. Färre saker betyder färre saker att städa och organisera, vilket kan göra det lättare att hålla ditt hem rent.

 • Förhindra inköp: Försök att undvika impulsköp. Innan du köper något, fundera på om du verkligen behöver det, om du har plats för det, och om du är villig att ta hand om det. Om svaret på någon av dessa frågor är nej, kanske det är bäst att inte köpa objektet.
 • Förenkla ditt hem: Kanske har du saker som inte har använts på åratal. Om det inte har något sentimentalt värde och inte används, överväg att donera, sälja eller kasta det.

4. Städa ditt hem lite varje dag

Genom att utföra små städuppgifter varje dag kan du förhindra att röran byggs upp. Detta gör också att större städjobb känns mindre överväldigande eftersom du håller på med underhållet kontinuerligt. 

 • 15 minuter om dagen: Detta kan vara att plocka upp saker som hamnat utanför sin plats, damma av ytor, torka bänkskivor och andra ytor, eller svepa köksgolvet. Du kommer bli förvånad över hur mycket du kan åstadkomma på bara 15 minuter.
 • 5 minuter: Om 15 minuter känns för mycket, kan du börja med 5 minuter per dag. Även det gör stor skillnad, särskilt i början.

Superenkla knepen – så får du bort fettfläckar från kläderna

5. Förvara saker på rätt plats i hemmet

Ett ordentligt förvaringssystem kan göra en stor skillnad när det kommer till att hålla ditt hem rent och organiserat.

 • Alla saker behöver ett hem: Varje föremål i ditt hem bör ha en specifik plats där det alltid förvaras. När du är klar med att använda något, se till att det återgår till sin plats. På så sätt vet du alltid var saker finns och undviker att de blir liggande och skapar röra.
 • Använd förvaringslösningar: Fler förvaringslösningar som hyllor, korgar, och lådor kan vara till stor hjälp. De kan göra det lättare att organisera saker och se till att allt har en plats.

6. Använd smidiga rengöringsverktyg när du gör rent ditt hem

Rätt verktyg kan göra rengöring enklare och mindre ansträngande.

 • Robotdammsugare: En robotdammsugare kan hjälpa till att hålla golven rena utan att du behöver göra något. De kan vara särskilt hjälpsamma i hem med husdjur, där päls och smuts snabbt kan byggas upp.
 • Högkvalitativa verktyg: En bra dammsugare, en effektiv mopp, rengöringsspray och microfibertrasor kan spara mycket tid och ansträngning.

Så stryker du enkelt kläderna – utan strykjärn

7. Töm soporna ofta för ett städat hem

Att regelbundet tömma papperskorgen kan göra en stor skillnad när det gäller att hålla ditt hem rent och fräscht.

 • Återvinning och kompost: Om du återvinner och komposterar, se till att också tömma dessa regelbundet. Det kan förhindra obehagliga lukter och gör det enklare att hålla ditt hem rent.
 • Förebygga lukter: Gamla sopor kan skapa oönskade lukter och dra till sig skadedjur. Genom att tömma papperskorgen ofta kan du förhindra dessa problem.

Läs mer här:

Få ditt vardagsrum att se större ut – 7 enkla knep

/
/
/
Hem
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!