Öl innehåller ingrediensen humle som kan påskynda den solkyssta looken.
Öl innehåller ingrediensen humle som kan påskynda den solkyssta looken. - Foto: Hasse Holmberg/Vilhelm Stokstad/TT

Nya trenden: Använd öl istället för solkräm – men funkar det?

Vill du skaffa en schysst solbränna inför sommaren så snabbt och billigt som möjligt? Ja, då kanske du ska hoppa på den virala "Beer tan"-trenden som går varm på sociala medier just nu. Eller?


Den populära mobilappen Tiktok används flitigt av miljontals användare varje dag. Då och då kan man skymta en och annan trend – vissa värre än andra. Den senaste trenden på appen är hur man får en snygg solbränna genom en lite oväntad metod – nämligen öl. 

Virala trender kan vara skadliga – ibland även dödliga

Trender rör sig oerhört snabbt på sociala medier, framför allt på den kinesiskt ägda appen Tiktok. Det kan vara alltifrån en trendande pastarätt till nya slangord som kommer lika fort som de går. Vissa av Tiktok-trenderna som har passerat folks mobilskärmar har varit mer ögonbrynshöjande än andra. 

Bland annat möttes trenden "Tide pod challenge" av hård kritik för att ha varit rentav livsfarlig. Utmaningen kritiserades främst för att många yngre barn testade den. Det gick till och med så långt att US Consumer Product Safety Commission var tvungna att twittra en uppmaning till allmänheten om att sluta äta tvättmedelstabletter.

Ny trend att byta ut solkrämen mot öl

Den senaste flugan som har börjat cirkulera på Tiktok-flödet är "Beer tan"-trenden, vilket nästan säger sig självt. Tanken är att man knäpper en burk eller flaska  valfri öl och smörjer in sig med innehållet. Detta istället för att använda vanlig solkräm. Tydligen ska humle, en av huvudingredienserna i öl, vara bra för att aktivera ämnet melanin som gör hyn mörkare, skriver The Guardian

Kan man använda öl istället för solkräm när man solar?

Nackdelarna som kan komma av att dränka huden i billig, ljus lager är att du lär lukta som en blöt matta någon råkat spilla en burk Heineken på. Risken är också att du blir en festmåltid för getingar.

Men när det kommer till forskning om öl som solskydd, ser det väldigt tomt ut. 

– Vi känner inte till någon forskning om vilka risker eller effekter är kopplade med att använda öl utvärtes istället för solkräm, säger Marcus Hagström, pressekreterare vid Karolinska universitetssjukhus till Nyheter24.

Så vitt vi vet finns det alltså ingenting som talar varken för eller emot att öl är ett effektivt skydd mot hudcancer eller andra hälsorisker. Men för att vara på den säkra sidan är det nog värt att förlita sig på klassisk solkräm när man ger sig ut för att pressa sol i några timmar.

Ol
/
/
Sol
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!