Sissela Nordling Blanco vill inte ha en internationell mansdag.
1 av 3
Sissela Nordling Blanco vill inte ha en internationell mansdag. - Foto: Fi/pressbild
Mansforskaren Lars Jalmert tror inte på en mansdag och vet han har stora delar av världens mansforskare med sig.
2 av 3
Mansforskaren Lars Jalmert tror inte på en mansdag och vet han har stora delar av världens mansforskare med sig. - Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
Vänsterpartiet håller demonstration till Medborgarplatsen i Stockholm med anledning av internationella kvinnodagen
3 av 3
Vänsterpartiet håller demonstration till Medborgarplatsen i Stockholm med anledning av internationella kvinnodagen - Foto: Mats Andersson / SCANPIX

SD-politiker vill införa "mansdagen"

Dagen ska manifestera "mannens unika betydelse inte bara historiskt utan även i modern tid".


FALUN. Den kontroversiella sd-politikern Ove Raskopp vill inför en lokal internationell mansdag. Motionen med förslaget är inlämnad till kommunfullmäktige i Falun men om det är en åsikt som hela partiet delar är ännu oklart.

Mansforskaren Lars Jalmert och feministiskt initiativs talesperson Sissela Nordling Blanco tycker att idén är extremt dålig.

– Det låter ju konstigt. Vad skulle en mansdag vara till för. Ska det firas att män har mer makt?, säger hon till Nyheter24.

Och får stöd av mansforskaren från Stockholms Universitet.

– Det finns de som förespråkar att det är männen det är synd om. Men det tycker inte jag. Kvinnor har varit en förtryck grupp under lång tid, säger Lars Jalmert till Nyheter24.

Ove Raskopp vill att dagen ska manifestera "mannens unika betydelse inte bara historiskt utan även i modern tid".

– Det finns ingen brist på manliga representationer, det är framförallt män vi får läsa om i historieböckerna, som får hänga sina tavlor på museum och som får hederliga priser. Det finns en maktobalans som gynnar män året runt, säger Sissela Nordling Blanco.

I motionen som är inlämnad till kommunen inleder han med att "ingen kan förneka att hela vårt moderna samhälle är en produkt av mannens ypperliga förmåga till kreativt tänkande och enorma potential", skriver Expo.

Men Ove Raskopp får oväntat stöd från Pelle Billing som också är mansforskare. Billing säger dock att Raskopp är lite dåligt påläst då det redan finns en internationell mansdag. Den firas den 19 november.

– Ska vi ha en internationell kvinnodag så ska vi ha en mansdag, säger han till Nyheter24.

Men uppmärksammas inte män alla andra dagar förutom under Internationella kvinnodagen?

– Nej det håller jag inte med om. Visst finns det män som har uppmärksamhet. Men alla som är på toppen får uppmärksamhet och det har numera utjämnats, säger han till Nyheter24.

Pelle Billing vill i stället att man ska uppmärksamma de problematiska mansfrågorna som att 75 procent av de som är hemlösa är män och 70 procent av de som begår självmord är män.

– Det finns flera exempel. Att barnbidraget alltid tillfaller mamman är föråldrat. Tonen mot män har varit dålig och det har vart okej att som krönikör skriva "gubbslem", säger han till Nyheter24.

Ove Raskopp själv visste inte om att det redan finns en internationell mansdag.

– Det här visste jag inte om. Men det är ju bara bra för nu kan vi haka på den bara i stället, säger han till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Viktmobbning som skadar en människa

23 Apr 2012, 11:24

Se Rihannas galna kurvor i minibaddräkt

18 Jan 2012, 14:09
Rihanna - hetare än någonsin. Se stjärnans privata bikinibilder.

Veckans biotopp - barnfilmerna fortsätter regera

11 Nov 2011, 13:48
Här är biofilmerna som setts mest under veckan som gått på svenska biografer.

Vilken är världens bästa plats?

28 Okt 2011, 07:39
Nu har du en unik möjlighet att tävla på dayviews.com. Vilken tycker du är din favoritplats runt om i världen? Ta ett foto på platsen och var med och tävla.

Kelly Osbourne ger sig på Kate Middleton

8 Aug 2011, 14:00
Förra veckan var Christina Aguilera det utvalda offret. Nu är det Kate Middletons tur att hånas av Kelly Osbourne.

BildExtra - Victoria Silvstedts heta sommar

5 Aug 2011, 07:35
Glittrande glamour, strandmys, gummibåtar, partyn och svalkande bad i Saint Tropez. Det är några saker som den blonda pinglan Victoria Silvstedt har roat sig med i sommar. Hon syns ständigt med sin pojkvän Maurice.