1 av 2
- Foto: Patrick Sörquist / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

Nytt naziläger för barn i Sverige

Nationalistiskt parti anordnar sommarläger för nationalister från de nordiska länderna. "Som ett kul inslag i vardagen".


Svenskarnas parti

Svenskarnas parti grundades i Karlskrona 1994. Partiet hette då nationalistisk front. 2009 bytte de namn till svenskarnas parti (SvP) och registrerade sig som ett politiskt parti hos Valmyndigheten. I valet 2010 blev partiet det första nationalistiska parti, sedan andra världskriget, som får ett mandat. Det var i Grästorps kommunfullmäktige, i Västra Götaland och stolen tillsattes av partiordförande Daniel Höglund. Det uppdagades senare att han var skriven i en annan kommun och han förlorade platsen.

Mest kända medlemmar i nationalistisk front var Jackie Arklöv och Andreas Axelsson, som 1999 skjöt två poliser utanför Malexander.

Svenskarnas parti, före detta nationalsocialistisk front, arrangerar i sommar ett läger. Nordisk vision 2011 - ett sommarläger med framåtanda. För barn under 15 år är lägret gratis.

– Det är inget barnläger som medier har skrivit, utan barn under 15 år går in gratis eftersom det har varit en babyboom bland nationalister den senaste tiden och vi vill att alla familjer ska kunna delta trots ekonomi, säger Andreas Carlsson till Nyheter24.

Han pratar om lägret som ett kul inslag i vardagen och tanken är att nationalister ska kunna umgås som vänner och knyta kontakter. Det är första gången som partiet håller ett läger där de har bjudit in nationalister från andra grupperingar i Sverige och i de andra nordiska länderna. Tidigare har de haft två små mindre läger för medlemmar i svenskarnas parti.

På schemat står bland annat tal, workshops, tävlingar, paddling och självförsvarskurser.

Kommer lägret att vara politiskt?

– Viss form av politik kommer att förekomma, men det är helt frivilligt. På söndagen kommer vi att ha politiska debatter där deltagarna kan ställa frågor om vad som helst, säger Andreas Carlsson.

Om jag har ett namn som inte är svenskklingande, får jag delta i lägret då?

– Vi har en grupp som tar sådana beslut. Vi exkluderar ingen per automatik.

Vad är det som skulle göra att en person inte får delta?

– Det är svårt att spekulera i. Vi har aldrig varit i den situationen. Jag kan inte svara på det.


Svenskarnas parti är ett nationalistiskt parti, där svenskheten är viktigast. I deras partiprogram står bland annat att läsa att för överlevnad behövs ett ”etniskt homogent livsrum”, att mångkulturen i Sverige i dag leder det svenska samhället i fördärvet och att endast den som är genetiskt lik svensken ska kunna få medborgarskap i Sverige.

På twitter kommenterar EU-minister Birgitta Ohlsson lägret:

"Att nynazister ordnar sociala aktiviteter är ingen ny företeelse Jag ser samma trend i Europa när jag reser som minister", skriver hon.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Viktmobbning som skadar en människa

23 Apr 2012, 11:24

Se Rihannas galna kurvor i minibaddräkt

18 Jan 2012, 14:09
Rihanna - hetare än någonsin. Se stjärnans privata bikinibilder.

Veckans biotopp - barnfilmerna fortsätter regera

11 Nov 2011, 13:48
Här är biofilmerna som setts mest under veckan som gått på svenska biografer.

Vilken är världens bästa plats?

28 Okt 2011, 07:39
Nu har du en unik möjlighet att tävla på dayviews.com. Vilken tycker du är din favoritplats runt om i världen? Ta ett foto på platsen och var med och tävla.

Kelly Osbourne ger sig på Kate Middleton

8 Aug 2011, 14:00
Förra veckan var Christina Aguilera det utvalda offret. Nu är det Kate Middletons tur att hånas av Kelly Osbourne.

BildExtra - Victoria Silvstedts heta sommar

5 Aug 2011, 07:35
Glittrande glamour, strandmys, gummibåtar, partyn och svalkande bad i Saint Tropez. Det är några saker som den blonda pinglan Victoria Silvstedt har roat sig med i sommar. Hon syns ständigt med sin pojkvän Maurice.