Dåtid
1 av 3
copyright Rainer Höß/IFZ Munich - Foto: Pressbild
Höss
2 av 3
copyright Rainer Höß/IFZ Munich - Foto: Pressbild
SSU
3 av 3
Gabriel Wikström, förbundsordförande för SSU. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Se SSU:s hyllade kampanjfilm

SSU tar hjälp av barnbarnet till nazisten Rudolf Höss, som var ansvarig för koncentrationslägret i Auschwitz. – Vi får aldrig glömma vårt förflutna, hur ont det än gör, säger Rainer Höss i filmen.


EU-valet

Den 25:e maj är det val till Europaparlamentet. Nyheter24 guidar dig genom valet och förklarar vad det egentligen är här

SSU:s kampanjfilm inför EU-valet uppmanar alla till att rösta – mot nazismen. Filmen frontas av Rainer Höss, som själv har en bakgrund i nazismen. Hans farfar, Rudolf Höss, var nämligen lägerkommendant i koncentrationslägret Auschwitz under andra världskriget och bar ansvar för massavrättningen av judarna.

– Jag vet mer än de flesta om viljan att glömma. Det har funnits tider då jag har velat glömma min historia och låtsas att jag var någon annan, säger Höss i filmen och fortsätter:

– Men vi får aldrig glömma vårt förflutna, hur ont det än gör. 

"Han visar mod och agerar"

Enligt SSU har kampanjen sin bas i Sverige, men riktar sig till alla människor i Europa.

– I år finns det en fråga som överskuggar alla andra frågor inför EU-valet, den gryende nazismen i Europa. Rainer Höss stirrar sin historia i vitögat varje dag och använder den för att belysa vikten av demokrati, säger Gabriel Wikström, förbundsordförande för SSU, i ett pressmeddelande.

– Därför var det en ära för oss att ha honom med i vårt initiativ. Han gör vad vi politiker i Sverige och Europa måste göra: visar mod och agerar, fortsätter Wikström.


"Glöm aldrig att rösta"
I filmen ser man Höss titta på bilder från andra världskriget, samtidigt som han berättar om hur högerextrema i Europa ständigt vinner mark.
– Om vi inte gör något, så har vi inte lärt oss något. Glöm aldrig att rösta, säger han. 

/
SSU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!