Annie Lööf och Jimmie Åkesson.
1 av 2
Annie Lööf och Jimmie Åkesson. - Foto: TT-montage
Dilan Apak, Tankesmedjan.
2 av 2
Dilan Apak, Tankesmedjan. - Foto: Julia Lindemalm

Här battlar Åkesson mot Lööf – genom Nyheter24 och debattle

Nyheter24 testar Tankesmedjans app debattle, och tar ett snack med programledaren Dilan Apak.


Debattle

Appen är kostnadsfri och finns i app store och google play för android.

Vilken partiledare battlar bäst? Det ville Sveriges Radios Tankesmedjan ta reda på. Med en liten annorlunda take skapade de appen debattle. 

– Idén uppkom i våras när vi funderade på vad av allt vi gör kring valet – 1 600 debatter, intervjuer, utfrågningar och satir/humor – som kan locka en yngre publik.  Vi ville göra något digitalt för P3 och detta skulle tilltala en ung musikintresserad målgrupp och ge dem ett verktyg för att på ett underhållande sätt kunna göra sina egna politiska kommentarer, säger Johan Ljungström, varumärkesansvarig på Sveriges Radio, till Nyheter24.

Du styr partiföreträdarna

Appen är enkel att använda. Användaren väljer två partiföreträdare och drar sedan igång. Till ett beat gäller det sedan att trycka på de knappar som gör att företrädarna droppar ett citat taget ur verkligheten.

– Dilan Apak och Moa Lundqvist på tankesmedjan valde ut citaten. Inte helt lätt jobb – citaten ska spegla partiet och partiledaren, samtidigt måste det vara kul och inte minst svänga lite. En musiker har sedan småjusterat deras prat så det går i takt med musiken, säger Ljungström.

"Lööf en naturbegåvning"

I Tankesmedjan finns det en person som sticker ut när det kommer till battle, menar programledaren Dilan Apak. 

– Ironiskt nog är det Moa Lundqvist som inte ens vill stå för appens existens eftersom hon är fruktansvärt indie. Men jag hörde henne köra i smyg och det lät fantastiskt, säger hon.

Vilken partiföreträdare skulle bli den bästa respektive sämsta battlaren?

– Bara av att ha hört henne i debattle så tycker jag att Annie Lööf är en naturbegåvning. Tyngsta gärning med rhymes och nice flow-titeln kanske snart måste gå över från Linda Pira till Annie, säger Apak och fortsätter:

– Stefan Löfven skulle nog vara – jag vill inte använda negativa ord som sämst – men lite mindre kvalificerad för just rap. Hans taktkänsla verkar inte vara på topp.

Borde politiken "battlefieras" mer?

Det skulle säkert vara härligt, så länge det håller sig på app-nivå eller liknande. Politiker som rappar, battlar eller poetryslammar på riktigt är en vidrig företeelse. Jag har sett det hända på youtube. Och jag vill aldrig behöva se något sådant igen. Jag är för ung för att brytas ner redan nu.

Nyheter24 testar

Nedan battlar Nyheter24:s debattchef Totte Löfström mot undertecknad, Pär Ullrich. Lyssna och gör dig hörd i omröstningen nedan. Har du gjort egna mixar? Skicka gärna in dem till Nyheter24 så publicerar vi dem eventuellt här.

Pär Ullrich – Åkesson vs Lööf:


Totte Löfström – Åkesson vs Lööf:


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vem battlar bäst?
Tack för din röst!