Varför ska man rösta i landstingsvalet?
Landstingsvalet - Foto: TT

Varför ska man rösta i landstingsvalet?

Vad gör landstinget egentligen? Och varför är det viktigt att rösta? Här är allt du behöver veta om höstens val.


Som du kanske redan vet är det val den 9 september i höst. Men det är ju faktiskt inte bara ett val utan tre – riksdagsval, kommunval och landstingsval. 

Men vad är egentligen landstinget? Och varför ska man rösta där? Finns det någon poäng överhuvudtaget?

Ja, så klart!

Landstinget har hand om det som är för stort eller för dyrt för att kommunerna själva ska kunna ha hand om det, eller sådant som måste funka för flera olika kommuner samtidigt. 

Landstinget ser till att sjukvården funkar som den ska, att bussarna går och att det finns tändläkare att gå till. Landstinget har också hand om vissa kulturfrågor, till exempel länsmuseer och länsteatrar. Med andra ord fattar landstinget många beslut som påverkar dig varje dag.

Du får rösta på vilket parti du vill, och du kan välja att rösta på samma parti i landstinget som du röstar på i riksdagen. Dock finns det ofta lokala landstingspartier som också ställer upp, så det kan vara en bra idé att faktiskt kolla upp vad som gäller just där du bor. Självklart kan du också rösta på ett parti i landstinget och ett helt annat i riksdagen eller kommunen – du bestämmer!

Det landstinget gör betalas av landstingsskatten som ligger på mellan 10-12 procent, skatten är olika hög beroende på var du bor någonstans. Det är landstinget själva som bestämmer hur hög landstingsskatten ska vara. 

När du ska rösta i landstinget är det den blå valsedeln som gäller. Den gula är för riksdagsvalet och den vita är för kommunvalet. 

Man skulle kunna säga att landstingsvalet är din chans att påverka hur sjukvården och kollektivtrafiken ska fungera där du bor. 

Hur gör man egentligen när man röstar i valet? Det kan du läsa om här

/
Val
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du rösta i landstinget?
Tack för din röst!