Rösta utan röstkort? Här är allt du behöver veta om valet

Publicerades: 8 Maj 2018, 16:54, Uppdaterades: 9 Sep 2018, 10:51

Var ligger vallokalen? Varför har valsedlarna olika färger? Och vad gör jag om jag är utomlands när jag ska rösta? Här är allt du behöver veta om valdagen den 9 september.


Nu är det inte långt kvar. Den 9 september 2018 är det dags för dig att rösta i riksdagsvalet, landstingsvalet och kommunvalet. 

Men för dig som röstar för första gången kan det kännas lite nervöst och osäkert på vad som gäller egentligen. Hur gör man ens när man röstar?

  • Går det att rösta utan röstkort?

I god tid innan valet kommer du få hem ett kuvert med ditt röstkort. Där står det också var någonstans du ska rösta. Om du inte fått röstkortet eller om du behöver ett nytt kan du ringa Valmyndigheten. Om du ska rösta på valdagen, det vill säga inte förtidsrösta, behöver du inte ditt röstkort. Däremot måste du veta vilken röstlokal du ska gå till, och det står i röstkortet, men det går också att kolla upp på Valmyndighetens hemsida. Glöm inte att ta med giltig legitimation!

  • När är valet?

Valet hålls den 9 september 2018. Det finns olika sätt att rösta på. 

Det flesta som röstar går till sin vallokal på valdagen och gör det där. Tänk på att du måste ha legitimation med dig när du går till vallokalen. Du kan inte rösta åt någon annan, bara dig själv. 

  • Vad betyder det att valsedlar har olika färger?

I vallokalen finns valsedlar i tre olika färger. De gula är för riksdagsvalet, de vita för kommunvalet och de blåa för landstingsvalet. 

De flesta partier har valsedlar utlagda i vallokalerna. Du behöver alltså inte ta med egna valsedlar till vallokalen. Om du vill rösta på ett parti som inte har valsedlar kan du skriva partiets namn på en tom valsedel. 

Du kan också poströsta i god tid innan valet – detta är extra bra för dig som är bortrest, är utomlands, sitter på kåken eller inte kan ta dig till vallokalen av andra skäl. 

  • Måste jag berätta för någon vad jag röstar på?

Nej. När du ska stoppa ner valsedeln i kuvertet får du stå bakom ett skynke. Ingen kan se vad du röstar på och ingen kan i efterhand se hur du röstat. Om du vill får du berätta för vem du vill exakt vad du röstat på, dock är det inte säkert att någon bryr sig. 

Att hålla din röst hemlig är en viktig rättighet. Ingen, alltså INGEN, har rätt att veta vad du röstat på. Inte din partner, dina föräldrar, din chef eller din bästis. 

Utanför vallokalen kan det finnas någon som genomför en vallokalsundersökning, och frågar vad du precis röstat på. Men du behöver inte berätta då heller om du inte vill. 

Relaterat
Tänker du rösta?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.