Vad innebär den nya gymnasielagen?

Idag gick det igenom att den så kallade gymnasielagen får tillämpas, men vad innebär egentligen lagen? Här är allt du behöver veta.


Den nya gymnasielagen trädde i kraft redan den 1 juli 2018, men det är inte förrän nu som man faktiskt kan tillämpa den. Detta konstaterades av Migrationsöverdomstolen idag, rapporterar SVT Nyheter

I ett pressmeddelande gick Migrationsöverdomstolen ut och förklarade beslutet.

"Migrationsöverdomstolen anser inte att stadgad ordning har åsidosatts. Bestämmelsen om sänkt beviskrav strider inte heller mot aktuella EU-regler."

Och efter att beslutet var utbildningsminister Gustav Fridolin lyrisk över att lagen nu kan tillämpas.

– Det här är så klart stort för unga människor som rotat sig i Sverige, blivit en del av vårt land, och som inte vill annat än att bidra, säger utbildningsminister Gustav Fridolin enligt SVT Nyheter.

Det här är gymnasielagen

Så vad innebär egentligen den nya lagen? Enkelt förklarat så betyder den nya gymnasielagen att ungdomar som annars skulle bli utvisade får stanna för att studera på gymnasienivå. 

På Migrationsverkets hemsida går det att läsa följande om gymnasielagen.

"De nya bestämmelserna i gymnasielagen innebär att personer som har fått eller annars skulle få ett beslut om utvisning kan få uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå om de uppfyller vissa övriga krav. Migrationsverket bedömer att omkring 9 000 ungdomar omfattas av lagstiftningen."

Migrationsverket förbereder ärenden

Migrationsverket som innan har varit tvungna att avvakta ett beslut efter att två migrationsdomstolar underkänt lagen kan nu börja förbereda ärenden.  

– Vi sätter igång och förbereder ärenden och vi hoppas att de som ansökt inte ska behöva vänta allt för länge, säger Irene Sokolow, presskommunikatör på Migrationsverket till SVT Nyheter.

Migrationsverket har fått många ansökningar sedan den första juli. Totalt handlar det om cirka 9 650 stycken, varav 1 159 ärenden har avgjorts där de flesta fått avslag. Just nu ligger 8 453 ärenden och väntar på prövning, rapporterar SVT Nyheter.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att Stefan Löfven föll i statsministeromröstningen. Vill du veta mer om omröstningen så kan du läsa artikeln här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kände du till lagen?
Tack för din röst!