USA:s utrikesminister Antony Blinken. Arkivbild.
USA:s utrikesminister Antony Blinken. Arkivbild. - Foto: Tatan Syuflana/AP/TT

Abbas: Bara USA kan stoppa offensiv mot Rafah

Kriget i Gaza och ökade spänningar i Mellanöstern står på agendan när flera länder möts under Världsekonomiskt forum (WEF), som hålls på söndagen i Saudiarabiens huvudstad Riyad.


Palestiniernas president Mahmud Abbas vänder sig till USA inför det högprofilerade mötet.

— Vi vädjar till USA att be Israel att stoppa Rafahoffensiven, eftersom USA är det enda land som kan hindra Israel från att begå det här brottet, säger han.

Enligt Abbas väntar han sig att den omtalade offensiven mot Rafah inleds inom några få dagar. En sådan invasion skulle innebära den värsta katastrofen i det palestinska folkets historia, uppger han.

Finns "nytt driv"

Vid konferensen i Riyad deltar USA:s utrikesminister Antony Blinken och högt uppsatta tjänstemän från andra länder som försöker nå en överenskommelse om vapenvila mellan Israel och terrorstämplade Hamas.

— Vi möts vid en tidpunkt då en felbedömning, en felberäkning eller en felkommunikation ytterligare kommer att förvärra våra utmaningar, säger den saudiske planeringsministern Faisal al-Ibrahim inför mötet.

Enligt WEF:s ordförande Børge Brende finns det ett visst nytt driv i samtalen kring gisslan och även möjligheter för en väg "ut ur det dödläge vi står inför i Gaza".

Hamasdelegation till Kairo

Samtidigt deltar inte representanter från Israel vid mötet, och Brende framhåller att medlarsamtalen med Qatar och Egypten pågår någon annanstans.

— Det här är mer ett tillfälle att ha en strukturerad diskussion, säger han.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters väntas en Hamasdelegation resa till Egyptens huvudstad Kairo under måndagen för fortsatta fredsförhandlingar.

Antony Blinken kommer i Riyad att "diskutera pågående ansträngningar för att uppnå en vapenvila i Gaza som säkrar frisläppandet av gisslan", enligt ett uttalande från USA:s utrikesdepartement, som även slår fast att det är Hamas som "står mellan det palestinska folket och en vapenvila".

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!