Hård kritik mot Acta

Politiker och bloggosfären rasar mot offentliggjort Actaavtal.


Efter att det hett omstridda och tidigare av sträng sekretess omgärdade Actaavtalet offentliggjorts under onsdagen växer nu kritiken.

Politiker, bloggare och experter som studerat dokumentet i detalj talar om lösa formuleringar som öppnar för diverse tolkningar.

Inte minst riktar sig kritikerna mot att internetleverantörer blir ansvariga för att deras kunder gör intrång i upphovsrätten. Och tvingas vidta åtgärder - som avstängning av enskilda användare.

– Avtalet verkar fortfarande vara fyllt av medborgarrättsvidrigt innehåll. Det är oroväckande att tonvikten verkar ligga på att upphovsrättsinnehavare ska samarbeta med internetleverantörer och tullmyndigheter, säger EU-parlamentarikern Carl Schlyter (mp) i ett uttalande.

Också piratpartiets Rick Falkvinge är mycket kritisk.

– Acta är värre än vi någonsin föreställt oss, skriver han på bloggen.

Partiets Europaparlamentariker, Christian Engström, menar att skrivningen om tre varningar - "three strikes" - innan den som laddar ner upphovsrättsskyddat material illegalt stängs av från nätet inte alls är borta - som påståtts av förhandlarna.

– Det är sant att frasen "three-strikes" inte nämns någonstans uttryckligen. Men i den tidigare läckta versionen av dokumentet var den det.

Engström menar att det på precis samma ställen i det nu offentliggjorda dokumentet återfinns skrivningar som i praktiken är liktydiga. Det står fortfarande att den som begår upprepade upphovsrättsintrång kan få sitt abonemmang tvångsavslutat.

– Med andra ord har USA inte gett upp om att införa en "three-strikes"-ordning i Europa. De har bara gömt referensen till detta i den version som offentliggjorts. Med EU-kommissionens goda minne, tydligen. Jag tycker att det är ganska skamligt, skriver Christian Engström på sin blogg.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!