Fisker Ocean elbil
Bromssystemet på Fisker Ocean utreds av amerikanska myndigheter - Foto: Fisker

Fisker utreds av myndighet – bromsar slutar fungera

Det nystartade bilmärket utreds av amerikanska myndigheter efter att flera exemplar av märkets elbil Ocean plötsligt tappat bromsförmågan.


Fisker har haft det stormigt den senaste tiden. Märkets debutmodell, elbilen Ocean, blev kraftigt försenad och de bilar som levererats till kunderna har dragits med en rad problem.

Problemen har för det mesta handlat om en lång rad buggar i bilens datorsystem, men nu utreds Ocean för ett betydligt mer allvarligt problem av den amerikanska myndigheten NHTSA.

27 bilmärken säljer nu enbart elbilar i Norge

Bromsarna ska sluta fungera

Utredningen kretsar kring att det har kommit in rapporter om problem med bromssystemet från nio amerikanska ägare av modellen.

Mer specifikt ska deras bilar oväntat ha tappat bromsförmågan eller varit svåra att bromsa på underlag som är ojämnt eller har dåligt grepp.

Enligt utredningen handlar det om att det så kallade “blended breaking”-systemet under vissa förhållanden kan sluta fungera.

Systemet kontrollerar övergången mellan den regenerativa bromsverkan, som tillhandahålls av elmotorn, och bromsverkan från bromssystemet.

Rolls-Royce sålde rekordmånga bilar 2023

Ska ha lett till krock

En av Fisker-ägarna ska till och med ha kört in i en framförvarande bil för att bromsarna inte fungerade som de skulle. 

Enligt uppgift ska det under händelsen, som inträffade i november förra året, hela tiden ha funnits motstånd i bromspedalen, och ABS-systemet ska aldrig ha aktiverats.

Tesla dumpar priset på Sveriges mest populära elbil

Taskig tajming för Fisker

Nyheten att bromssystemet i Fisker Ocean kan vara osäkert under vissa förhållanden kommer vid en dålig tidpunkt för det unga bilmärket.

Försäljningsmålen för 2023 missades med råge, och de bilar som man byggde hade man väldiga problem med.

En indikation på detta är att företaget producerade 10 142 bilar under 2023, men bara lyckades leverera runt 4 700 av dessa.

Problemen har bidragit till att företagets aktie har fallit handlöst på börsen. I mars 2021 toppade aktien på 28,55 dollar, och under tisdagen föll aktiepriset under 1 dollar.

Därför är Toyota Prius en favorit i extremkalla Mongoliet

Bil