Färgen på din bil säger om dig
Färgen på din bil kan säga mycket om dig som person - Foto: Audi/Volkswagen/Porsche/Polestar

Det avslöjar bilens färg om din personlighet

Färgen på din bil säger något om din personlighet, i alla fall om man ska tro färgkonsulten Jan Levander. Den kulör du väljer på bilen kan reflektera hur du vill uppfattas som bilförare och vem du vill vara. Här är färgerna som exempelvis passar maktsökaren, lojalisten eller humoristen.


– Många väljer förmodligen färg på bil av praktiska skäl. En silverfärgad bil exempelvis, ser ofta helt okej ut trots att den inte är nytvättad. På en svart bil däremot syns varje dammkorn och den blir het på sommaren, säger Jan Levander till Mekonomen.

Enligt Levander kan färgvalet dock också reflektera vem du vill vara eller vem du vill uppfattas som på vägen.

Här är vad olika bilfärger säger om föraren enligt Jan Levander.

Svart – en färg för maktsökare

Svart är enligt Levander en färg som symboliserar makt, och du som kör en svart bil har således antagligen en stark vilja och är svårövertalad. Personligheten osar hög status, och du kan dessutom uppfattas som lite rebellisk och farlig.

Här är riskerna om din bilhandlare går i konkurs

Röd – för den som söker uppmärksamhet

Rullar du runt i en röd bil tycker du troligtvis om att stå i centrum och dra till dig uppmärksamhet. Du är enligt Levander också definitivt extrovert, och utstrålar fart, lekfullhet och kraft. Färgen för tankarna till dyra sportbilar, främst från Ferrari.

Den röda bilen är för extroverta personer - Foto: Volkswagen

Silver/grå – passar kontrollfreaken

Du som kör en silverfärgad eller grå bil är troligtvis en person med kontroll över ditt liv, som är handelskraftig och logisk med många bollar i luften. Du tillhör även de försiktigare bilförarna i trafiken.

Tesla Model Y finns nu som transportbil – av skatteskäl

Vit – en färg för modernisten

Är din bil vit uppfattas du som modern och nytänkande av omvärlden. Du är i regel noga med att din vita bil ska vara ren och fräsch – en attityd som också speglar ditt liv i övrigt. Du är nämligen en rak och korrekt person som värderar ordning och reda högt.

En vit bil är för vän av ordning - Foto: Polestar

Blå – en lack för lojalisten

Är din bil lackad i blått uppfattas du troligtvis som en person som är lojal och avslappnad, och inte stressar upp dig i onödan. Du är en person som går att lita på – oavsett vilken nyans av blå din bil har – vilket är en egenskap som uppskattas av vänner.

Vi bygger Ayrton Sennas legendariska McLaren i Lego

Gul – för dig som är kul

Den som väljer att köra runt i en gul bil är troligtvis någon som är sprallig, glad och humoristisk. Om du kör en gul bil gillar du troligtvis att skämta, och att få dina människor att skratta. Att välja en gul bil var för dig självklart. Du kommer att sticka ut, och det är precis vad du vill.

Gul är kul, det är sen gammalt - Foto: Porsche

Grön – för den traditionalistiskt lagda

Ju grönare bil, desto mer pålitlig och humoristisk är ägaren enligt Levander. Är du däremot ägare av en ljusare grön bil är du däremot okomplicerad och naturnära som person, som inte uppskattar konstgjorda eller fejkade saker.

Brytpunkten: Elbilar är snart billigare än fossilbilar

Bil