Elbilar snart billigast
Snart kan en elbil vara den billigaste bilen att köpa - Foto: BYD/Fredrik Sandberg/TT

Brytpunkten: Elbilar är snart billigare än fossilbilar

Elbilar är i regel dyrare än sina traditionellt drivna motsvarigheter, och under den senaste tidens kärva ekonomiska läge har försäljningen gått allt trögare. Enligt experterna kommer billigare elbilar vara en kritisk faktor för elektrifieringen av fordonsflottan.


Enligt Pedro Pacheco, vice vd för forskning på Gartner, kommer elbilar att vara billigare än bilar med förbränningsmotor så snart som 2027, rapporterar Automotive News Europe.

Detta beror dels på att batterierna, som är en av elbilarnas dyraste komponenter, hela tiden sjunker i pris. Majoriteten av besparingarna kommer dock enligt Pacheco att komma från annat håll.

Tesla Model Y finns nu som transportbil – av skatteskäl

Mer effektiv tillverkning är nyckeln

Det handlar dock främst om att nya tillverkningsprocesser innebär att bilarna blir mer effektiva att tillverka.

Ett exempel är innovationen Gigacasting, som Tesla har varit tidiga med. Metoden innebär att stora sektioner av bilen gjuts i ett enda stycke. Detta betyder att man behöver betydligt färre svets- och limfogar.

– Tesla har tittat på tillverkning på ett radikalt nytt sätt, säger Pacheco till Automotive News Europe.

Bilförare döms: Sov på E4:an med påslagen autopilot

Försäljningen går trögt

Den senaste tiden har övergången till elbilar stannat upp på flera viktiga marknader, exempelvis i USA och Europa, och enligt flera experter kommer det vara viktigt att biltillverkarna lanserar billigare elbilar framöver.

Gigacasting kan enligt Pacheco minska kostnaderna för att tillverka en kaross med runt 20 procent. Besparingar kan också komma från att använda batteriet som en strukturell del av bilen.

Vi bygger Ayrton Sennas legendariska McLaren i Lego

Elbilarna billigare 2027

Framstegen på tillverkningssidan är enligt Pacheco en överraskande faktor, som innebär att vi tidigare kommer att nå brytpunkten då elbilar blir billigare än bensin- och dieselbilar att tillverka.

Dedikerade elbilsplattformar har också tillåtit biltillverkarna att konstruera dedikerade produktionslinor.

Gartner uppskattar att elbilarna kommer att bli billigare att tillverka än bensin- och dieselbilarna under 2027. Huruvida detta betyder att de också blir billigare att köpa återstår att se.

Vi testar elmopeden Skand Tigon – bättre än busskort

Bil