Hoten leder till självcensur bland journalister.
1 av 5
Hoten leder till självcensur bland journalister. - Foto: medievärlden / TT
Lisa Bjurwald är grundare av Medienätverket mot näthat, som bedriver opinionsarbete mot såväl myndigheter som mediechefer i syfte att öka medvetenheten om, och kräva mer kraftfulla åtgärder mot, näthat.
2 av 5
Lisa Bjurwald är grundare av Medienätverket mot näthat, som bedriver opinionsarbete mot såväl myndigheter som mediechefer i syfte att öka medvetenheten om, och kräva mer kraftfulla åtgärder mot, näthat. - Foto: COPYRIGHT MEDIEVÄRLDEN 2015
Hatet har lett till att journalister väljer bort att skriva om vissa ämnen.
3 av 5
Hatet har lett till att journalister väljer bort att skriva om vissa ämnen. - Foto: TT
Det är skillnad på hat mot privatpersoner och hat mot till exempel journalister.
4 av 5
Det är skillnad på hat mot privatpersoner och hat mot till exempel journalister. - Foto: TT
Näthatet är ett hot mot demokratin.
5 av 5
Näthatet är ett hot mot demokratin. - Foto: TT

Lisa Bjurwald: Hatet är ett hot mot demokratin

Invandring och feminism är några av de ämnen som leder till mest hot och hat mot journalister. Och hatarna lyckas när journalister väljer att censurera sig själva.


Hot mot journalister

Fyra av tio mediehus har utsatts för hot och hälften uppger att hotbilden stärkts under de senaste fem åren, skriver Utgivarna.

Enligt en undersökning som Svenska Journalistförbundet genomfört har 934 av 2276 journalister någon gång blivit utsatta för kränkningar, påtryckningar eller trakasserier från sin publik under de senaste fem åren. 287 av de 1142 journalister som besvarat frågan anger att de låtit bli att skriva om ämnen som en följd av att de blivit utsatta för påtryckningar, trakasserier eller hot.

Näthatet växer och hot och hat är vardag för många som tillbringar mycket tid på nätet. Men enligt Lisa Bjurwald, expert på näthat, är det viktigt att skilja på två typer av hat som kan ha mycket olika effekt.

Den ena typen av hat är det som drabbar privatpersoner. Det kan vara hemskt för personen som drabbas men påverkar inte samhället. Den andra typen är det hat som riktas mot journalister och andra kulturarbetare som i förlängningen drabbar demokratin.

– Det hat vi ser mot medier i dag är en massrörelse, det är tusentals människor som sitter och hatar. Det är klart att det är mer allvarligt med en organiserad extremrörelse än om det är din före detta bästis som börjat skriva hat till dig, säger Bjurwald till Nyheter24.

Hon säger att näthatet har påverkat. Det har lett till att journalister väljer att skriva mindre om ämnen som de vet kommer att leda till att de får mycket hat och hot. Jämställdshetsfrågor och invandringsfrågor är det som skapar störst hatstormar mot journalister.


Bildkälla: TT

– Det vi ser redan nu är inte att de tystnar men det naggas i kanten. Extrema röster får som de vill, de får sätta sin agenda. De tystar sanningen och den kommer i stället ut i censurerad form, säger hon och fortsätter:

– Journalister börjar välja sina ord och det är inte rättvisande. Det blir en filtrerad sanning som kommer ut till folket och det är i förlängningen så det ser ut i en diktatur.

Kan det påverka opinionen?

– Ja, det tror jag. Det är ett hot mot demokratin när du har en mobb som lyckas påverka på dettas sätt, genom hot och hat. Det kommer bli en annan bevakning av Sverigedemokraterna inför nästa val, säger Bjurwald.

Är det bara Sverigedemokraterna som står för hatet?

– Det är dem och deras anhängare som hatar till störst del.

Bjurwald menar att hatarna vet exakt hur långt de kan gå och vad de kan skriva – utan att det får konsekvenser för dem men fortfarande påverkar mottagaren.

De skriver för att tysta och vet att det lyckas. Bjurwald ger exempel som Uppdrag granskning-programmet där kvinnor berättade om hat de fått och Alexandra Pascalidou som övervägde att lämna sitt jobb på Ring P1 på grund av hatet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Joakim Lundell: "Därför svarar jag på hatkommentarer"

4 Nov 2018, 21:39

Därför mår unga dåligt – enligt dem själva

4 Nov 2018, 08:28
Psykisk ohälsa bland unga ökar, Men varför? Folkhälsomyndigheten tror att skolan och arbetsmarknaden är bovarna i dramat – men enligt de unga själva är det något annat.

Ikväll utses Årets nätängel 2017 – här är alla nominerade

23 Nov 2017, 14:02
Årets nätängel är ett pris som går till någon som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare och trevligare plats.

Har du blivit trakasserad på nätet? Här är det viktiga du måste göra då

5 Nov 2017, 18:19
Elsa Karlefors som är jurist till vardags kommer i denna intervju berätta om vad du ska göra om du utsatts för näthat.

Ebba Busch Thor vill ha fler poliser på nätet

4 Nov 2017, 17:27
Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet. Bland annat införa en ny särskild enhet inom polisen.

PH-Anna om näthatet hon utsätts för: "Jag läser varje kommentar"

3 Nov 2017, 10:45
Efter sin medverkan i Paradise Hotel har Anna Pankova fått utstå en hel del näthat, något hon tyckt varit jobbigt.