Ulric startade en grupp för Gustav åttaåriga Gustav.
1 av 5
Ulric startade en grupp för Gustav åttaåriga Gustav. - Foto: Privat
Ulric Johansson startade gruppen för att han ville göra skillnad.
2 av 5
Ulric Johansson startade gruppen för att han ville göra skillnad. - Foto: Privat
Gustav är i dag åtta år och mobbningen har upphört.
3 av 5
Gustav är i dag åtta år och mobbningen har upphört. - Foto: Privat
Gustav har fått nya vänner och kontakter genom gruppen.
4 av 5
Gustav har fått nya vänner och kontakter genom gruppen. - Foto: Privat
Nu vill även Gustav att gruppen ska kunna hjälpa fler barn och unga.
5 av 5
Nu vill även Gustav att gruppen ska kunna hjälpa fler barn och unga. - Foto: Privat

Gustav mobbades i skolan – då gjorde Ulric något som förändrade allt

För ett år sedan startade Ulric Jansson Facebook-gruppen "Vi som älskar Gustav". Nu vet han hur mycket stöd och kärlek på nätet kan betyda för någon.


Ulric Jansson är en person med ett stort kontaktnät, och en dag när han såg en bekant lägga upp en status på Facebook om att hennes son Gustav mobbades i skolan började han fundera.

– Hon skrev att sonen mobbades för att han klädde sig annorlunda och bröt normer. Då tänkte jag: vad kan jag göra för henne och för honom, berättar Ulric för Nyheter24.

Och han kom fram till att svaret på frågan inte var svårare än att visa Gustav kärlek och få honom att känna att det är okej att vara annorlunda och sticka ut.

Ulric gjorde då en lapp där det stod #ViÄlskarGustav och startade en Facebook-grupp där han bjöd in alla sina Facebook-vänner. Gruppen kallade han för "Vi som älskar Gustav".

Ulric med sin skylt till Gustav. Bildkälla: Facebook

Han skrev ner Gustavs historia och att syftet var att visa Gustav hur viktig han är.

Gruppens beskrivning. Bildkälla: Facebook

Och på bara några veckor exploderade gruppen. Tusentals människor, kändisar och politiker gillade gruppen och lade upp hälsningar till Gustav.

– Alla gjorde vad de var bra på. Vissa erbjöd hjälp till Gustavs mamma för att ställa skolan mot väggen, andra erbjöd sig att åka och hälsa på Gustav i skolan eller bara berätta att de gillade samma saker som han, säger Ulric.

Ulric Jansson. Bildkälla: Privat

Men det som gjorde gruppen så unik var att den samlade många människor som känner till skolsystemet, lagar och rättigheter som personer har, för att jobba mot samma mål. Och utan att de behövde ha möten eller organisera sig så gjorde alla det de var bäst på.

– Det var en häftig känsla, att så här många människor kunde stå upp för en person. Vi drev verkligen igenom de förändringar vi hoppades på. Vi förstod att den verkliga makten låg i att vi gjorde det här tillsammans, som grupp, säger Ulric.

Gustav är i dag åtta år och mobbas inte längre. Bildkälla: Privat

I dag mår huvudpersonen för gruppen, Gustav, själv bättre och känner sig tack vare de kontakter han fått via gruppen starkare. Han har fått några nya vänner i Stockholm och vågar göra sin egen grej.

Gruppen har i dag bytt namn till Gustavs Riddare och har 2 600 medlemmar. Tanken är nu att driva gruppen vidare. Om någon ser att någon blir mobbad på nätet är tanken att gruppen ska kunna ställa sig bakom den personen – precis som de gjorde med Gustav.

– Eftersom vi redan visat att vi kan vara väldigt konkreta och lösningsfokuserade vill vi ta all den kunskap vi i gruppen har och driva den vidare för en större sak.

Ulrics inlägg inför namnbytet på gruppen. Bildkälla. Facebook

När fallet med Simon, som Nyheter24 tidigare skrivit om, kom ut i media var Gustavs riddare snabba på att hjälpa till. Bland annat gav de Simons mamma råd och stöd i hur hon kunde prata med skolan om problemet så att det blev en förändring.

– Och det är så lätt att sprida kärlek på nätet, och är man några stycken som delar kan man driva igenom enorma förändringar väldigt fort. Vi kommer fortsätta att göra mer, avslutar Ulric.

Bildkälla: Facebook

Den här artikeln är en del i kampanjen #NoHate där Nyheter24 uppmärksammar fina initiativ som på sikt kan minska näthatet bland barn- och ungdomar på internet.

Nyheter24 har tidigare skrivit om autistiske Teo som mobbades och misshandlades på sin skola, utan att någon ställs till svars.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde fler älska i stället för att hata på nätet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Joakim Lundell: "Därför svarar jag på hatkommentarer"

4 Nov 2018, 21:39

Därför mår unga dåligt – enligt dem själva

4 Nov 2018, 08:28
Psykisk ohälsa bland unga ökar, Men varför? Folkhälsomyndigheten tror att skolan och arbetsmarknaden är bovarna i dramat – men enligt de unga själva är det något annat.

Ikväll utses Årets nätängel 2017 – här är alla nominerade

23 Nov 2017, 14:02
Årets nätängel är ett pris som går till någon som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare och trevligare plats.

Har du blivit trakasserad på nätet? Här är det viktiga du måste göra då

5 Nov 2017, 18:19
Elsa Karlefors som är jurist till vardags kommer i denna intervju berätta om vad du ska göra om du utsatts för näthat.

Ebba Busch Thor vill ha fler poliser på nätet

4 Nov 2017, 17:27
Ebba Busch Thor (KD) vill göra rejäla förändringar för att motverka näthatet. Bland annat införa en ny särskild enhet inom polisen.

PH-Anna om näthatet hon utsätts för: "Jag läser varje kommentar"

3 Nov 2017, 10:45
Efter sin medverkan i Paradise Hotel har Anna Pankova fått utstå en hel del näthat, något hon tyckt varit jobbigt.