Sussi föreläser om näthat och mobbning – och berättar om sina egna upplevelser.
1 av 9
Sussi föreläser om näthat och mobbning – och berättar om sina egna upplevelser. - Foto: Privat / Pexels
Ofta sjunger hon också i samband med konserter som arrangeras.
2 av 9
Ofta sjunger hon också i samband med konserter som arrangeras. - Foto: Privat
Tillsammans med Zannie Hahn från Paradise Hotel.
3 av 9
Tillsammans med Zannie Hahn från Paradise Hotel. - Foto: Privat
Tillsammans med skolelever.
4 av 9
Tillsammans med skolelever. - Foto: Privat
Hon får hjälp och stöd av många.
5 av 9
Hon får hjälp och stöd av många. - Foto: Privat
På scenen.
6 av 9
På scenen. - Foto: Privat
Sussi menar att skolorna måste ägna mer tid åt anti-mobbning.
7 av 9
Sussi menar att skolorna måste ägna mer tid åt anti-mobbning. - Foto: Privat
Sussi blev själv utsatt för näthat och mobbning.
8 av 9
Sussi blev själv utsatt för näthat och mobbning. - Foto: Privat
På scen med flera kända profiler, som Samir Badran och Apollo5.
9 av 9
På scen med flera kända profiler, som Samir Badran och Apollo5. - Foto: Privat

Sussi, 17, hängdes ut med nakenbild – nu kämpar hon mot näthatet

Det viktigaste i 17-åriga Sussis liv är att föreläsa om mobbning och näthat. Trots att det snor mycket tid från skolan tycker hon att det är värt det.


Under förra årets No hate skrev Nyheter24 om att Sussi Olssen arrangerade en konsert för att stoppa mobbning och näthat efter att hennes vän tagit livet av sig.

Sedan dess har arbetet mot mobbning varit en av de största delarna i Sussis 17-åriga liv. Trots atthon fortfarande går på gymnasiet åker hon runt i Sverige för att föreläsa och arrangera spelningar. Förra årets satsning "En kväll mot mobbning" har arrangerats två gånger till sedan i fjol.

– Jag har fått så mycket hjälp av kända profiler som Samir Badran och Zannie Hahn som är med på arrangemang. De kan själva prata kring personliga erfarenheter om mobbning och jobbar mycket mot mobbning. De förtjänar verkligen att hyllas, säger Sussi till Nyheter24.

Privat

PrivatPrivat

Målet med föreläsningarna och konserterna som arrangeras i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan, där Sussi också ofta sjunger, är att starta en konversation kring näthat och mobbning. På flera skolor i olika åldersgrupper har Sussi pratat om det tunga ämnet – och delat egna erfarenheter.

– Jag har märkt att lärarna ofta inte har tid att diskutera mobbning så därför finns jag där för att i stället för att snacka statistik prata om verkligheten, säger Sussi.

När hon var 15 år gammal år 2014 skickades en manipulerad nakenbild runt på appen Secret. Bilden visade hennes ansikte som satt på en annan persons nakna kropp. Det var startskottet på den värsta tiden i Sussis liv.

– Det spreds överallt i hela Sverige och folk hela vägen från hemma i Luleå till i Malmö kunde se inlägget. Jag undvek sociala situationer i ett halvår och låg bara hemma. Det kändes som att alla kollade på mig och jag intalade mig själv att det var mitt eget fel. Under några perioder övervägde jag att ta livet av mig.

Var bilden kom från eller vem som gjort den vet Sussi än i dag inte. Nu kämpar hon mot att ingen ska behöva uppleva samma sak. Som tur var fick hon stöda av sina föräldrar.

– Jag var jätterädd att mamma var arg, men hon var väldigt stöttande och hjälpte mig. Det kändes mycket bättre. Det är klart att man blir påverkad av andras blickar, men så länge man har stöd av sin familj så klarar man det bättre, säger hon.

Privat

Nu vill Sussi att skolorna ska ta tag i mobbningen. Hon menar att alla måste känna sig trygga och att lärare måste få tid att prioritera att motverka och prata om näthat och mobbning.

– Mina lärare stöttar inte mig då de tycker jag borde vara i skolan. Men jag prioriterar all min tid på att hjälpa andra. Det här är det viktigaste – och min rektor stöttar mitt arbete, säger 17-åringen.

Privat

Redan innan näthatet blev Sussi från ung ålder mobbad i skolan. Antingen var det för att "hon såg annorlunda ut" eller att "hon inte hade märkeskläder".

Privat

Vad skulle du säga till någon som känner sig näthatad eller mobbad?

– Ta tag i situationen och prata med någon om det. Viktigast är att stå upp för sig själv. Jag tog mig ur det genom att jag insåg att jag måste säga ifrån. Det är svårt, men med rätt stöd så går det.

Näthatet rasar fortfarande in även för Sussi. Hon blir givetvis ledsen, men kämpar på ändå.

– Uppmärksamheten stör folk och kanske låter jag för stolt. Men det behövs annars hade jag inte hållit på med det jag gör.


Gör som de här kändisarna – sätt ner foten på näthatet!

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nu tar vi kål på näthatet va?
Tack för din röst!