En hel del är inte som det ser ut i "Sveriges Mästerkock".
En hel del är inte som det ser ut i "Sveriges Mästerkock". - Foto: TV4/Gabriel Liljevall

Nu avslöjas den stora bluffen i Sveriges Mästerkock

Hinner maten kallna innan domarna smakar på den? Vad gör deltagarna med sina mobiler? Är det verkligen så tidspressat som det målas upp? Nu ges svaren på frågorna som Sveriges Mästerkock väcker.


Kampen om att bli “Sveriges Mästerkock” 2022 blir allt hårdare för varje vecka som går. I den tolfte säsongen av succéprogrammet avgör trion Mischa Billing, Markus Aujalay och Tom Sjöstedt vem som får den ärofyllda titeln, mästerkockstatyetten, prispengarna och ett kokbokskontrakt. 

Men det är som bekant inte alltid som det ser ut på tv. Även om en viss fasad visas upp pågår mycket bakom kulisserna som tittarna inte får se. Men hur går det egentligen till i mästerkocksköket?

Nu rätas flera frågetecken ut.

Blåsningen i Sveriges Mästerkock – så går det egentligen till

Någonting tittarna kan fråga sig är hur jurymedlemmarna hinner smaka på alla deltagares rätter medan maten fortfarande är varm och nylagad. 

I programmet verkar det nämligen ta en hel del tid innan varje rätt kommer fram till domarna, eftersom deltagarna går fram en i taget varpå alla i juryn ska smaka och ge sitt omdöme. Samtidigt betonar också jurytrion vikten av att maten är just varm och nylagad. Sanningen är att de faktiskt hinner smaka på alla rätter medan de fortfarande är nylagade – men det momentet får inte tittarna se. 

Foto: TV4

I en intervju med Hänt avslöjar nämligen deltagaren Jimmy Guo att det inte är den riktiga provsmakningen som visas på tv. Om någon tittare har höjt på ögonbrynen åt mängden mat som amatörkockarna tillreder för en portion så klarnas även den saken upp, eftersom deltagarna faktiskt lagar två portioner; en där smaken bedöms och en där upplägget granskas. 

Direkt när tävlingstiden tagit slut smakar juryn på den varma maten, men som deltagarna inte lagt upp snyggt. Sedan serverar de sina fulländade rätter framför kameran, då juryn äter maten och låtsas att det är första gången de smakar den.

– Maten som de äter framför kameran är kall. För juryn har redan smakat på den varma maten men då har de inte smakat på uppläggningen, berättar Jimmy i intervjun. 


Foto: TV4

Det tittarna inte får se – deltagarna i Sveriges Mästerkock får googla

Andra funderingar som kan väckas av programmet är över hur mycket inspiration och kunskap deltagarna verkar sitta på. Det är inte alla som kan memorera exakta mängder och recept till olika sorters mat med influenser från världens alla hörn och kanter, men i tv-rutan målas det upp som att det krävs av amatörkockarna.

Jimmy Guo talar om för Hänt att så inte är fallet hela tiden. Ibland var tidspressen som den verkar i programmet, men ofta hade deltagarna tid att tänka igenom sina idéer, kika in i skafferiet och till och med söka efter recept och inspiration i sina mobiler. 

– Man får kanske 5-10 minuter så att man vet exakt vad man ska plocka. Då fick man ibland ha sina mobiler och googla, säger Jimmy. 

Även fast amatörkockarna springer in i skafferiet till dramatisk musik är det alltså inte alltid en sådan tidspress och förvirring som det målas upp.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!