Camilla Hamid är en av sommarpratarna 2022
Camilla Hamid är en av sommarpratarna 2022 - Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio/Stella Pictures

Camilla Hamid tvingades dölja sin identitet på sociala medier i flera år

Bakdrottningen Camilla Hamid delar med sig av både bakverk och sig själv i sina sociala medier, men så har det inte alltid sett ut. I sitt sommarprat berättar hon om tiden då hon tvingades dölja vem hon var – och vad det berodde på.


Camilla Hamid har gjort en stormkarriär i sociala medier med sina bakverk. Hon har hundratusentals följare på Instagram, sommarpratade år 2022 och dyker upp i program efter program i tv.

Läs mer om Camilla Hamid, hennes familj och ursprung här.

Camilla Hamid sommarpratar 2022

Torsdagen den 30 juni är det ingen mindre än bakdrottningen Camilla Hamid, 30, som intar sommarvärdspodiet. Hon är en av Sveriges mest välkända bakprofiler och följs av närmare en halv miljon människor på Instagram.

I sina kanaler varvar hon inbjudande bakverk med bilder på sig själv och maken Binyamine, men så har det inte alltid sett ut. Faktum är att Camilla höll sin egen identitet hemlig i flera års tid – och i sitt sommarprat berättar hon varför. 

– När jag startade mitt Instagramkonto år 2014 på uppmaning av en vän som tyckte mina bakverk gjorde sig bra på bild, så bestämde jag mig väldigt tidigt för att på det här kontot ska bara min kompetens synas. Jag var livrädd att visa minsta detalj som kunde identifiera mig som Nordafrikan. 

I verkliga livet var nämligen rasistiska påhopp, glåpord och fysiska angrepp mot hennes etnicitet och religiösa åskådning vardagsmat.  


– Jag ville inte bli påkommen med att inte vara den där klassiska baktjejen, för att få förtroende för att få mina recept bakade efter, säger Camilla Hamid i sitt sommarprat.

Vann ett pris – då trotsade Camilla Hamid rädslan för rasism

Vändpunkten kom 2016 när hennes bloggen blev nominerad till Bästa bak- och dessertblogg på en matmässa. Hon vann kategorin, tog emot priset på scen och visade för första gången vem personen bakom succén var.

– Nu visste alla hur jag såg ut i verkligheten och jag gjorde mig redo att både bli hatad och avföljd, säger Camilla Hamid i Sommar i P1.

Men tvärtom så blev prisutdelningen på mässan en vändpunkt – alla hennes fördomar motbevisades av följarna som överöste henne med kärlek, trots att de numera visste hur hon såg ut. "Hatet var undantaget från regeln", beskriver Hamid det som. 

Det dröjde inte länge innan hon la ut en första bild på sig själv på bakkontot, och sedan den dagen har hon inte känt sig tvungen att dölja sin identitet.

Då sänds Camilla Hamids sommarprat i P1

Sommar i P1 pågår mellan 25 juni och 21 augusti. Bakdrottningen Camills Hamids sommarprat sänds torsdagen 30 juni i Sveriges Radio P1, och finns att lyssna på i podcastappar.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!