Jonas Gardell och Caroline af Ugglas
Jonas Gardell kallade Caroline af Ugglas för "creepy" och skrev att hon liknade Gollum. - Foto: Anders Wiklund/ TT Bild, Claudio Bresciani/TT Bild

Jonas Gardells syrliga ord om Caroline af Ugglas: "Creepy"

Nu möts Caroline af Ugglas och Mark Levengood i Stjärnorna på Slottet. Kanske blev det ett lite stelt första möte då Marks ex-make Jonas Gardell under åren har gått hårt åt Caroline. Bland annat har han kallat henne för "creepy" och liknat henne vid sagokaraktären Gollum.


En av Caroline af Ugglas mest kända låtar är kanske soulballaden "Snälla, snälla" som hon skrivit tillsammans med sin make Heinz Liljedahl. Hon tävlade med låten i Melodifestivalen år 2009, och låten fanns även med på hennes album "Så gör jag det igen" som kom samma år.

Caroline af Ugglas och Heinz Liljedahl. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT Bild

Carolina af Ugglas och Heinz Liljedahl har skrivit "Snälla, snälla" och "Hon har inte"

"Snälla, snälla" hamnade på andra plats i Mello det året, då Malena Ernman kammade hem vinsten med den bombastiska operainfluerade poplåten "La Voix".

Trots att Caroline inte tog hem vinsten så blev låten en succé som tog sig in på första placering på den svenska topplistan, och på Spotify har låten idag över 7 miljoner spelningar.

Låten handlar om otrohet, "den andra kvinnan" och den skuld som den bedragna kvinnan känner över att ha blivit utsatt för otrohet.

Caroline af Ugglas framför låten "Snälla, snälla" i Melodifestivalen 2009. Bildkälla: Sören Andersson/TT Bild

Fyra år senare tävlade Caroline af Ugglas i Melodifestivalen igen. Då med bidraget "Hon har inte". Även den låten skrev Caroline tillsammans med maken Heinz, som hon idag har varit tillsammans med i över 26 år.

Precis som "Snälla, snälla" så handlar även "Hon har inte" om otrohet.

– En av de bästa rent textmässigt som jag försöker leva efter. Jag har skrivit den som ett pekfinger till mig själv och till andra att hamna inte i den situationen. Man får inte glömma att man måste jobba på ett förhållande för att det ska blomma hela tiden. Den betyder jättemycket för mig, berättade Caroline om låten i en intervju med Studiefrämjandet.

Caroline af Ugglas och Heinz Liljedahl har varit ihop i över 26 år, och skrivit mängder av musik tillsammans. Bildkälla: Janerik Henriksson/TT Bild

Caroline af Ugglas skrev om otrohet

I en intervju med Expressen fick Caroline af Ugglas år 2013 frågan om just hur det kommer sig att bägge texterna kretsar kring otrohet och "den andra kvinnan".

"Det är lätt att tro att allt inte står rätt till där hemma?", frågade journalisten. Caroline broderade då ut texten lite mer.

– Ja, men jag har ju haft en del förhållanden innan, så Heinz är inte mitt första. Och jag är en sådan som mina vänner flyttar in hos när de har problem. Det har varit så sedan jag var 12, när man blev uppringd på nätterna. Jag älskar psykologi och skulle kunna tänka mig att vara parterapeut, sa Caroline då.

Caroline af Ugglas och maken Heinz har hållit ihop i över 26 år. Här ser vi paret år 2010. Bildkälla: Stella Pictures.

På frågan om låten är självupplevd svarade Caroline:

– I yngre år. Men annars är jag ganska skonad. Jag är väl också ganska rädd för sådana här grejer. Jag har ju ett väldigt bra förhållande med Heinz, kanske också på grund av att jag med mina texter och min musik försöker att bearbeta gamla misstag och sådant som andra runtomkring gör. Det är så lätt att det blir tråkigt, sa hon då.

Jonas Gardell sågning av Caroline af Ugglas

Men en som tog texten lite mer bokstavligt var författaren och komikern Jonas Gardell, 60. Precis som miljontals andra svenskar satt han bänkad framför Melodifestivalen den 16 februari 2013, då det vankades den tredje deltävlingen av Melodifestivalen.

Caroline af Ugglas sjunger "Hon har inte" i Melodifestivalen år 2013. Bildkälla: Jessica Gow/TT Bild

Caroline framförde "Hon har inte" – och gick till andra chansen med låten. Men en som fick en konstig känsla av det hela var Jonas Gardell. På sin X (då Twitter) och Facebook skrev han då:

"Lite creepy att Caroline af Ugglas sjunger en låt till sin otrogne make och att det är han själv som skrivit låten".

I kommentarsfältet var det då flera av hans följare som gick in och kommenterade:

En del av reaktionerna på Jonas Gardells sågning av Caroline af Ugglas. Bildkälla: Facebook

Även när Caroline af Ugglas uppträdde i Melodifestivalen 2018 så gick Gardell hårt åt henne, och menade att hon rörde sig som Sagan om Ringen-karaktären Gollum.

Jonas Gardell tidigare gift med Mark Levengood

Jonas Gardell var tidigare gift med Mark Levengood, som precis som Caroline af Ugglas är en av deltagarna i årets omgång av Stjärnorna på slottet

Jonas Gardell syrliga ord till Mark Levengood – öppet inför alla: "Så ofattbart töntig"

Mark Levengood i årets Stjärnorna på slottet. Bildkälla: SVT
Caroline af Ugglas i Stjärnorna på Slottet. Bildkälla: SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!