'Vi vill göra Sverige stolta och vi vill skriva historia. Vi är tävlingsmänniskor på högsta nivå så vi vill inte komma tvåa. Vi vill vinna för Sverige. Vi ska göra vårt bästa, säger Marcus Gunnarsen, här bredvid sin bror Martinus.
'Vi vill göra Sverige stolta och vi vill skriva historia. Vi är tävlingsmänniskor på högsta nivå så vi vill inte komma tvåa. Vi vill vinna för Sverige. Vi ska göra vårt bästa, säger Marcus Gunnarsen, här bredvid sin bror Martinus. - Foto: Lars Schröder / TT

Marcus & Martinus tuffa schema: Har inte laddat

De är inte nervösa och inte oroliga för säkerhetsläget – Marcus & Martinus fokuserar bara stenhårt på att vinna. Att få representera Sverige är otroligt stort. Det är kanske det bästa landet som finns i Eurovision, säger Martinus.


Fakta: Marcus & Martinus

Födda: 2002

Aktuella: Representerar Sverige i Eurovision med låten "Unforgettable". De ger också ut en skiva i maj, åker på turné som inleds på Liseberg i Göteborg och ger ut boken "Två röster, en historia", skriven tillsammans med journalisten Frida Söderlund.

Bakgrund: Tio år gamla vann tvillingarna Marcus och Martinus 2012 den norska motsvarigheten till Lilla Melodifestivalen. Deras låt "Elektrisk" blev en stor hit och ledde till genombrott även i Sverige, där de bland annat spelade i Globen i Stockholm.

Duon utsågs 2017 till årets artist på norska Grammisgalan och turnerade året efter med Jason Derulo i Europa.

2023 kom de tvåa i svenska Melodifestivalen med "Air".

Under natten flög de från Serbien till Stockholm och i en hotellsoffa berättar Marcus och Martinus Gunnarsen glatt att det inte blev så mycket sömn. Sedan vinsten i Melodifestivalen har de pratat med medier och fans över hela Europa.

— Vi har egentligen inte laddat något, vi har bara varit upptagna med att jobba. Men man ska ju representera ett land och vi vill göra allt vi kan för att Sverige ska vinna, säger Martinus och lutar sig tillbaka.

De ska strax i väg och öva på numret som har genomgått ett par förändringar. Bland annat gör EBU:s regler att led-väggarna i scenografin måste vara lägre, och brödraparets kläder har fått "en uppgradering".

— Men vi vill ha det ganska likt som i Mellon eftersom vi har fått mycket fina kommentarer om numret, säger Marcus.

"Känner oss trygga"

Att årets Eurovision har omgärdats av kontroverser är inget som norrmännen tänker så mycket på. De vill inte ta ställning i protesterna mot Israels medverkan och litar på att poliserna har koll på säkerhetsläget.

— Vi har inte fokuserat på vad folk har sagt om Eurovision. Vi har pratat med de säkerhetsansvariga och vi känner oss trygga, säger Marcus och Martinus fyller i:

— Ja, det här är vår första gång i Eurovision och säkert once in a lifetime så vi vill bara fokusera på att göra det bästa möjliga. Sverige litar på oss – då måste vi göra dem stolta.

Att Sverige vann förra året kan dock minska deras chanser, tror bröderna. De pekar ut Schweiz, Nederländerna och Kroatien som några av sina största konkurrenter.

Ny sida

Efter tävlingen fortsätter det höga tempot – duon släpper en ny skiva, åker på turné och ger ut en bok om sitt liv. Men det hårda jobbet stör dem inte, tvärtom. I den nya boken förklarar de varför. Där berättar bröderna om sin "mörka tid" under coronapandemin, när de satt instängda hemma.

— Vi trodde att vi kanske aldrig skulle göra musik igen. Det är första gången vi fick känna på motgångar. Vi har inte varit så bra på att berätta om det för fansen, även om vi säger att de vet allt om oss, säger Marcus.

Boken ska också handla om att stå i strålkastarljuset sedan tio års ålder. Bland annat har det rustat dem för att klara av pressen inför Eurovision, tror duon.

— Jag är inte nervös. Det kommer nog när vi närmar oss. Men det är viktigt att hålla huvudet kallt så länge man kan, säger Marcus.

"Vi spelar mycket fotboll, det kan få oss att tänka på annat och ge oss en hemkänsla. För vi har alltid spelat fotboll, sedan vi var små killar. Men vi är också väldigt duktiga på att slappna av på hotellrummet, så vi kan ladda våra sociala batterier", säger Martinus, här i förgrunden.
TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!