Karlsson på taket
Han spelade Karlsson på taket som ung – så ser han ut idag. Bildkälla: STELLA Pictures/ddp/Youtube: ”Alla vi barn från filmerna”

Han spelade Karlsson på taket – så lever han idag

Mats Wikström blev rikskändis när han spelade rollen som "Karlsson" i Astrid Lindgrens "Karlsson på taket". Efter succén har vi däremot inte fått se så mycket av Wikström, som dragit sig tillbaka från rampljuset.


Karlsson på taket är en filmatisering av alla Astrid Lindgrens barnböcker och kom 1974. Både boken och filmen handlar som känt om Lillebror, som spelades av Lars Söderdahl, som känner sig ensam. Men plötsligt en dag möter han Karlsson på taket, Mats Wikström

Berättelsen handlar om Lillebror, som förstås har sin mamma, pappa och syskon – men de tycks alltid vara upptagna med något viktigare. En dag träffar Lillebror Karlsson på taket som är en rund man i sina bästa år –  och han bor på taket OCH kan flyga. De blir fort bästa vänner, men Lillebrors föräldrar tror inte på att Karlsson finns. 

Lars Söderdahl och Mats Wikström i "Karlsson på taket" 1974. Bildkälla: STELLA Pictures/ddp

Så lever Mats Wikström idag: "Har följt med"

Mats Wikström, 59, är personen som spelade "Karlsson" i Karlsson på taket som är en av Astrid Lindgrens mest populära figurer. Han är född den 10 juli 1964 i Nacka. Han var barnskådespelare och spelade en av huvudrollerna i Världens bästa Karlsson 1974 och Karlsson på taket 1976, som är baserade på Astrid Lindgrens barnböcker. 

Wikström var endast nio år gammal när han gjorde rollen i filmen och upplevde att det blev för mycket uppmärksamhet för hans smak. I filmen används inte Mats egna röst för att ge karaktären en mer vuxen känsla, han dubbades av röstskådespelaren Jan Nygren. Något som gör karaktären lite... läskig. 

– Att vara med, det var ju en fantastisk upplevelse. Men det blev lite för mycket uppmärksamhet, redan då. Det var en person som sa det, verkligen, att "det här betydde enrom för mig för jag förstod att man kunde vara annorlunda", att titta på Karlsson alltså. Det har följt med henne hela livet och det tyckte jag var väldigt roligt, berättar Mats i en intervju på Youtube-kanalen "Alla vi barn från filmerna" 2015.

Mats Wikström spelade "Karlsson på taket" när han var nio år gammal. Bildkälla: Youtube: ”Alla vi barn från filmerna” 2015

Mats Wikström om Karlsson på taket: "Har fått leva med det"

Idag bor Mats i en bostadsrätt i Östhammar, Uppsala län. Enligt offentliga uppgifter bor han ensam på adressen, men han har en son. Ett tag var han en rikskändis och en av landets mest populära skådespelare. Men det fick räcka där och han kände inte att skådespeleriet var något för honom.

För en massa år sedan gjorde Mats det klart i en intervju med Expressen att han lämnat tiden som barnskådespelare bakom sig och hade ingen lust att diskutera det mer. Något som de flesta barnskådespelarna i de populära filmerna verkar ha gemensamt är att de vill lämna tiden som "Astrid Lindgren-barn" bakom sig. 

– Man är oavsett om man vill det en offentlig person resten av livet därför att när barn ser det här så sitter det så djupt och det följer med. Alla vi barn har fått leva med det här, säger Mats Wikström i intervjun på Youtube.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!