"Fartblinda" på Cmore: Det här hände egentligen.
Det här är historien bakom "Fartblinda" - Foto: Christine Olsson/TT, Cmore

Tv-serien "Fartblinda" på C More: Detta hände i verkligheten

Den svenska thrillerserien "Fartblinda" som sänds på C More är baserad på Carolina Neuraths bok med samma namn. Serien handlar om den anrika ST-banken och berättelsen är baserad på verkliga händelser om HQ Bank. Detta är vad som egentligen hände!


Finns det något bättre än att krypa upp i soffan under en filt till en bra serie en regnig och tråkig dag? Knappast!

En omtalad svensk dramathriller-serie är "Fartblinda" som finns att se på C More. Tv-serien baseras på Carolina Neuraths succébok med samma namn, som utkom 2016. Neuraths berättelse baseras på verkliga händelser, om HQ Bankens uppgång och fall.

Julia Ragnarsson, till vänster, spelar rollen som Beatrice Farkas. Till höger författaren Carolina Neurath författare till boken som serien bygger på. Bildkälla: Christine Olsson/TT

Hett drama

I boken och serien får man bland andra följa den egensinniga ekonomijournalisten Beatrice Farkas (spelas av Julia Ragnarsson) och den förmögne finansmannen Peder af Rooth (spelas av Matias Varela).

De två har en kärleksaffär med varandra, samtidigt som Farkas granskar anrika ST-banken som Rooth är vd över.

När hon kommer över uppgifter som skulle kunna sänka hela banken, försvåras hennes journalistiska gärning, på grund av relationen med bankens överhuvud.

Men vad hände egentligen i verkligheten – som senare gav liv till den verklighetsbaserade berättelsen "Fartblinda"? 

Matias Varela spelar rollen som bank-vd:n Peder af Rooth. Bildkälla: Cmore

HQ Bankens fall 2010

1989 bildade finansduon Sven Hagströmer och Mats Qviberg det som skulle komma att bli HQ Bank. Efter många turer fram och tillbaka fick HQ banktillstånd år 2006.

Men redan året därpå började revisorerna framföra kritik mot HQ:s värderingsmodell för optionerna i den så kallade tradingportföljen. Det var skillnaden mellan bokfört värde och marknadsvärde som stack ut, men revisorerna godkände till slut värderingen. 

2010 larmade dock styrelseledamoten Catharina Lagerstam om övervärderingen, som hon uppskattade uppgå till 850 miljoner kronor. Men hon fick ingen av övriga ledamöter med sig och avgick samma månad. 

I augusti samma år uppdagades dock den ohållbara situationen och finansinspektionen drog in tillståndet för HQ. I beslutet menade man att banken tagit för stora risker och därmed äventyrat hela verksamheten.

Åtalen 2015

2015 väcktes till slut åtal mot fem personer. Mats Qviberg, Stefan DahlboMikael König samt Curt Lönnström åtalades för grovt svindleri. Den tidigare revisorn Johan Dyrefors åtalades för medhjälp till grovt svindleri. 

Dahlbo, König och Lönnström åtalades dessutom för grovt bokföringsbrott. Samtliga åtalade nekade till brott. Åklagaren yrkade på näringsförbud och fängelsestraff – men i juni 2016 friades samtliga från alla misstankar.

Läs mer: Kapten klänning: Detta gör Göran Lindberg idag
Läs mer: Gryningspyromanen: Detta gör Ulf Borgström idag

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett "Fartblinda"?
Tack för din röst!