Kapten klänning: Detta gör Göran Lindberg idag

- 05/09/2019, 12:50 -

2010 nystades en av svensk historias mest skandalomsusade prostitutionshärvor upp. I mitten av det hela fanns före detta polischefen Göran Lindberg, som senare dömdes för flera sexuella brott mot unga flickor. Här är kapten klänning idag.

Den 28 juli 2009 anländer en 60-årig miljonär till en lägenhet i Bredäng, Stockholm. Mannen som är en etablerad hallick och arrangerar gruppsexträffar har lurats till lägenheten med löftet om att han ska få ha sex med en 18-årig kvinna. 

När han anländer misshandlas han istället och hans döda kropp hittas nedanför lägenhetens balkong. 

I samband med utredningen av den 60-årige miljonärens död, upptäcks ett nätverk för olagliga sexuella förbindelser. Man hittar även flera mobilnummer, ett av dem tillhörande en välkänd polisprofil. 

Det få vet då, är att dödsfallet ska komma att nysta upp en av svensk historias mest chockande och uppmärksammade prostitutionshärvor. 

En härva som sträcker sig in i hjärtat av det svenska polisväsendet – och som berör våldtäkt av minderåriga, grova sexuella övergrepp samt köpandet och säljandet av unga flickor. 

I dess mitt står av en av landets högsta polischefer: Göran Lindberg, också känd som "kapten klänning". 

"Kapten klänning" bakgrunden

Göran Lindberg föddes 1946 i Uppsala och påbörjade i 20-årsåldern sin utbildning som officer, men valde sedan att utbilda sig till jurist. I slutet av 80-talet blev Lindberg rektor på Polishögskolan, och landade 1997 den prestigefyllda rollen som högsta chef för Uppsalapolisen. En roll han höll fram till 2006. 

Utöver sin roll som polischef gjorde Göran Lindberg sig ett namn för sitt arbete med genusfrågor. 

Han reste under flera års tid runt i landet och höll föreläsningar om behovet av kvinnor inom poliskåren. 2002 mottog han priset "Framtidens man" av Uppsala kommun och agerade även sakkunnig åt Jämställdhetsombudsmannen, enligt SvD

Prestationer som kom att ge honom smeknamnet "Kapten Klänning". 

Våldtäkt, sexuella övergrepp och koppleri

I januari 2010, bara månader efter att man hittat före detta polischefens mobilnummer i den döde hallickens telefon, grips Göran Lindberg. 

Poliser har då följt Lindberg till en bensinstation i Dalarna. Han är där för att träffa en 14-årig flicka. I sin bil har han bland annat med sig ett koppel, piska, läderband med spännen för fastbindning och bitboll med träns.

Han häktas och åtalas misstänkt för flera våldtäkter, försök till grov våldtäkt mot barn, tio fall av koppleri och en lång rad sexköp.

I stämningsansökan beskrivs flera våldsamma och grova övergrepp mot unga kvinnor och flickor. Och enligt rätten har Lindberg uppvisat "särskild hänsynslöshet och råhet".

Den 30 juli döms han på 17 av 23 åtalspunkter. Han överklagar och frias sedan på flera punkter. Allt som allt avtjänar Lindberg två tredjedelar av ett sexårigt fängelsestraff och lämnar fängelset 2014, efter bara fyra år. 

Bor tillsammans med kvinna i Småland

2015, året efter att han lämnar fängelset, intervjuas Lindberg av Expressen

På frågan om hur hans sociala liv ser ut idag ger han inget rakt svar, utan svarar med motfrågor: 

– Har du många vänner? Kanske känner du många kvinnor också? Där blev det lite svårare, tydligen. Har du något att dölja där?

Tidningen intervjuar även det par som hyr ut gården som Lindberg bor på. 

När hyresgästen tillfrågas om hur de känner kring att Lindberg bor på deras mark, med tanke på hans historia svarar de:

– Han är väl som vilken annan människa som helst. Jag har inget ont att säga om honom. 

Idag är Lindberg 73 år gammal och fortfarande skriven i Småland, där han bor tillsammans med en kvinna i 70-årsåldern. 

Dokumentär om fallet

Den 3 september släppte TV4 dokumentärserien Kapten Klänning – polischef och våldtäktsman. Dokumentären sänds på TV4, och finns även att streama på TV4 Play och C More.

Har du hört talas om fallet?