Linnea Claeson och Heidi Fried
Linnéa Claeson tillsammans med Förintelseöverlevaren Hédi Fried, 96. - Foto: Pontus Lundahl/TT Bild, Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Ilska efter Linnéa Claesons ord om Förintelsen: "Äckligt"

Linnéa Claesons inlägg på Instagram om Förintelsen och överlevaren Hédi Fried väckte starka reaktioner. "Wow, har du INGEN skam i kroppen?!!" och "Skäms du inte" var några kommentarer som Linnéa fick.


Den 27 januari uppmärksammas Förintelsens minnesdag världen över. Det var just den 27 januari 1945 som fångarna i Auschwitz befriades, och den internationella minnesdagen är till för att aldrig glömma Förintelsens offer, men också för att hedra alla människors lika värde och motarbeta rasism och främlingsfientlighet.

Här är järnvägsspåren där hundratusentals människor färdades på för att skickas till gaskammaren i koncentrationslägret Auschwitz. Fler än 11 miljoner människor dödades under Förintelsen. Bildkälla: AP Photo/Markus Schreiber/TT Bild

En av många som uppmärksammade dagen var medieprofilen Linnéa Claeson. På Instagram delade Linnéa en bild på sig själv tillsammans med Förintelseöverlevaren Hédi Fried, 96.

"Vi måste minnas, vi måste lyssna och vi måste förstå när överlevare säger att de känner igen tecknen, nationalismens frammarsch och politikens svängningar. Vi respekterar överlevare genom att inte tillåta normaliseringen passera obemärkt förbi och aldrig svika våra löften till dem. Att aldrig glömma. Aldrig kompromissa", skrev Linnéa bland annat.

Linnéa Claeson tillsammans med Förintelseöverlevaren Hédi Fried. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT Bild

Men det var inte hennes text om Förintelsen och Hédi som väckte upprörda känslor. Det var det faktum att hon la till hashtaggsen #hedifried #linneaclaeson #holocaust.

Linnéa Claeson hashtaggade sig själv och Förintelsen. Bildkälla: Instagram/linneaclaeson

"Wow, har du INGEN skam i kroppen?"

I kommentarsfältet på Linnéas Instagram har flera nu reagerat på valet av hashtags.

"Gött med självreklam i samband med Förintelsens minnesdag"

"Att tagga sig själv i ett inlägg om Förintelsen...."

"Att ditt namn står mellan dessa två hashtaggarna. Hahaha. Herregud"

"Classy"

"Wow, har du INGEN skam i kroppen?!!"

"Wooow skäms du inte!?"

"Fruktansvärt makabert på en nivå där det blir äckligt. Vad har du uträttat i kampen mot antisemitismen? Bortsett från att utnyttja en överlevare?"

"Snälla Linnéa inse det orimliga i detta"

"Vad exakt har du med Förintelsen att göra, i ditt arbete alltså, som gör att du taggar dig själv här?"

Linnéa Claeson själv har ännu inte svarat på kritiken.

LÄS MER:
Patrik Sjöberg till attack mot Linnéa Claeson: "Mår illa"

Linnéa Claeson erkänner: "Jag har klippt och redigerat konversationer" 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!