Fitness
Har du testat metoden? - Foto: Emma Malmlöf

Ida Warg: Så gör du för att få en vältränad kropp

Nyheter24:s Ida Warg tipsar om hur du gör för att bli vältränad – utan att för den sakens skull ha för stora muskler.


Lär känna Ida

Ida Warg är Nyheter24:s träningsexpert, bloggare och krönikör.

Ålder: 26

Bor: Stockholm

Idas blogg hittar du här.

Samt här på Facebook och hennes instagramkonto här.

Varje vecka utmanar hon dig att komma igång med en ny övning.

Den vanligaste önskan jag får från tjejer är att de vill ha de där snygga, tajta, slanka och välsvarvade kroppen utan att få för stora muskler. Hur gör man? Hur tränar man? Hur äter man och hur lång tid tar det? Här kommer en liten guide med mina bästa tips.

Hur ska man träna?

Det många gör fel här är att bara träna konditionsträning. Visst kan man gå ner i vikt men man får oftast inte den där fasta kroppen. Jag skulle absolut rekommendera styrketräning blandat med kondition/vardagsmotion. Man behöver inte vara rädd för att få stora muskler bara för att man börjar med styrketräning. Det krävs väl planerad styrketräning och kost i många år för att musklerna ska växa sig stora.

Satsta på styrketräning med många reps och kortare vila. Cirkelträning med 4-6 olika styrkeövningar på rad är kanon. Kör 20 reps av varje övning utan vila mellan övningarna och 3-6 varv med 1 minuts vila mellan varven. Kör 3 sådana pass i veckan + mycket vardagsmotion (promenader, trappor, vardagssysslor) och om man vill/hinner så kör något konditionspass också.

Hur ska man äta?

Många kör med metoden att det inte spelar någon roll vad man äter bara att man får i sig mindre kalorier än vad man gör av med. Jag rekommenderar inte det och man kommer aldrig få en tajt, stark och vältränad kropp om man fyller sina kalorier med snabba kolhydrater i stället för bra näringsrik mat.

Se till att äta mycket...

- Protein i form av fisk, kyckling, kalkon, kött, skaldjur, ägg, kvarg, keso, nötter, ost, m.m.

- Fett i form av avokado, nötter, frön, olivolja, kokosolja, ost, ägg, m.m.

- Långsamma kolhydrater i form av grönsaker, bönor, quinoa, råris, fullkorn, frukt, nötter, m.m.

Angående mängd mat så har vi alla olika kaloribehov. Har man möjlighet så är det absolut bästa att ta hjälp av en duktig PT eller kostrådgivare för att få ett specialdesignat kostschema.

Hur lång tid tar det?

Den här frågan går inte att svara på och jag tror inte på några snabba quickfix utan på en långsiktig livsstil, men självklart ska man kunna se/känna resultat på några veckor. Träning med en duktig PT ger alltid snabbare och bättre resultat så det rekommenderar jag verkligen om man har möjlighet till det.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så maximerar du effekten av din allergimedicin – enligt experten

25 Mar, 16:36

Apotekaren varnar: Det händer om du äter för mycket vitaminer

27 Feb, 19:26
Enligt en undersökning tar fler än var tredje person olika kosttillskott med hopp om goda hälsoeffekter. Men kan man äta för mycket vitaminer? Och vad händer om man gör det? Det svarar chefsapotekare Annika Svedberg på i en intervju med Nyheter24.

Så gör du slut med en narcissist • Misstaget du inte vill göra: "Finns en risk"

28 Jan, 12:02
Vill du göra slut med din partner, men misstänker samtidigt att denne har en narcissistisk personlighetsstörning? Då finns det några saker som kan vara bra att tänka på, enligt psykologen Monica Emanell.

Pensionär? Det måste du känna till för att undvika fallskador

10 Jan, 17:32
Närmar du dig pensionsåldern eller har kanske rent av redan nått den? Då finns det några detaljer som är bra att känna till för att undvika fallskador.

Missarna du ska undvika i vinterkylan: "Är ju helt galet"

3 Jan, 14:32
Nu har den isande vinterkylan kopplat ett järngrepp om Sverige. För att undvika hudskador finns det några klassiska missar du bör undvika, det menar hudläkaren Petra Verga Kjellman.

Läkaren slår hål på myterna om vinterkräksjuka – så skyddar du dig bäst

30 Dec 2023, 14:37
Säsongen för vinterkräksjuka har anlänt till Sverige och som vanligt väntas tusentals drabbas av det jobbiga viruset. Nyheter24 har pratat med Doktor24:s ansvariga läkare Lars Lindstedt, som berättar hur du skyddar dig på bästa sätt.