Kuppanklagade svensken utsatt för tortyr

Issifou Seudou anklagas för anstiftan till statskupp och vägras kontakt med familjen.


Familjen ligger sömnlös om nätterna och vägras kontakt med 67-årige Issifou Seudou. Togos regering grep svensken och anklagar honom för anstiftan till statskupp. Men det är inte alls säkert att det blir någon rättvis rättegång, och familjen misstänker att han har torterats i fängelset.

– Han har blivit utsatt för tortyr tidigare, så jag befarar det även denna gång. Systemet fungerar inte som i Sverige och det finns ingen demokrati. Jag har bott i Togo i närmare arton år så jag vet hur korrupt landet är, säger dottern Rissa Seidou, uppvuxen i Togo och som arbetar som polis Stockholm, till Dagens Nyheter.

Issifou Seidou har en bakgrund som general för regeringen i Togo. 1984 flydde han till Sverige och reste tillbaka i år. Snabbt togs han i hemlandet och frihetsberövades den 12 april.

– Han är anklagad för anstiftan till statskupp i Togo, men vi har ingen ambassad på platsen och ärendet sköts därför via vår ambassad i Abuja i Nigeria. De försöker få kontakt med mannen via den franska ambassaden, säger Amelie Heinsjö på UD:s presstjänst.

Människorättsorganisationen National Commission for Human Rights besökte honom i fängelset den 24 april. UD har meddelats att han mår bra, men vet inget om han har fått någon advokat eller när rättegången ska hållas. Familjen vägras kontakta pappan.

– Jag förstår inte vad han gjort och känner mig helt maktlös. Läget ser inte alls bra ut, det senaste vi hörde är att vi inte kan träffa honom och efter att presidenten uttalade sig om dödsstraff sover ingen i familjen längre på nätterna, säger Rissa Seidou till Dagens Nyheter.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!