Rickard Olsson nya eu-regler
"Avgå alla", säger Rickard Olsson. - Foto: TT/Nyhetsbyrån

Rickard Olsson rasar efter kryssningsbråk: ”Utomordentligt korkat”

Rickard Olsson sparar inte på krutet när han rasar på Instagram. Nu haglar det in kommentarer från tacksamma människor som håller med honom.


I över 20 år har kryssningsresan ”Häng me’ på Party” mellan Stockholm och Helsingfors för personer med funktionsnedsättningar inom LSS arrangerats. Men nu ser det mörkt ut efter att EU ändrat sina regler.

1 oktober börjar nämligen nya EU-regler för dygnsvila gälla för anställda i landets regioner och kommuner.

Det innebär att de anställda måste ha 11 timmars sammanhängande vila varje dygn, och att varje arbetspass ska följas av dygnsvila. Den nya lagen kommer därför att innebära att flera omtyckta aktiviteter för deltagare inom LSS riskerar att gå i graven. 

Många som arbetar med att arrangera resorna uttrycker stor oro inför den nya lagen – bland dem finns Rickard Olsson

Rickard Olsson. Bildkälla: Noella Johansson/TT

Under sin senaste resa arrangerade Rickard Olsson bingo och agerade även konferencier under kryssningen. 

– Jag blir så otroligt upprörd över hur korkat det kan bli. Det här drabbar personer som inte har något med detta att göra. De kommer inte kunna åka på semester eller weekendresa och det är väl det LSS är tänkt för, att de som har svårigheter ska få leva så vanligt som möjligt och så tar man bort det från dem, sa han i en intervju med Aftonbladet.

Och nu har han även skrivit ut ett inlägg på Instagram där han uttrycker sin ilska. 

"Det är så utomordentligt korkat att jag baxnar. Från å med 1/10 kommer alla kommuner i Sverige tvingas bryta mot en lag. Antingen LSS eller det bya EU-direktivet för kommunalanställda. LSS är lagen om särskillt stöd som gör det möjligt för alla funkisar att fungera så självständigt och fritt som möjligt", skriver Olsson och fortsätter: 

"Där är så härligt och kärleksfullt att jag aldrig vill kliva av den här båten. Bara vetskapen om att nya EU-direktivet kommer sudda bort den här enorma livsglädjen vi alla upplever här just nu gör mig hjärtekrossad , ledsen å arg. Nu får ni ansvariga för detta stolleprov till EU direktiv ta å tänka om å börja tänkva varje tanke till dess slut. Innan man fattar sånna här livsavgörande beslut för ALLA inom LSS". 

I kommentarsfältet haglar nu kommentarer in från människor som tackar Rickard Olsson för att han agerar språkrör för alla de som drabbas av de nya lagarna. 

Fint Rickard!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!