Charlotte Perrelli
Charlotte Perrelli möter kriitk för bilden från firandet i Spanien. - Foto: Erik Simander/TT Bild, Stella Pictures, Instagram/laperrelli

​Storbråk om Charlotte Perrellis semesterbilder: "Osmakligt"​​

Charlotte Perrelli la ut flera bilder från sitt firande i Spanien – och en specifik bild från högtiden väckte väldigt starka reaktioner. "Tragiskt och osmakligt", skriver en besviken följare.


Det var under hösten 2023 som Charlotte Perrelli och hennes familj tog beslutet att lämna Sverige och flytta till Spanien på heltid. Där går nu barnen i skola, och både Charlotte och maken Anders Jensen trivs kanon på varmare breddgrader.

Anders Jensen och Charlotte Perrelli har flyttat till Spanien. Bildkälla: Adam Ihse/TT Bild

På Instagram uppdaterar Charlotte då och då bilder från bland annat sin ljuvliga terrass och den i övrigt bekymmersfria vardagen med ljumna kvällar, golf och trevliga middagar med vänner som kommer på besök.

Men en av de bilder som Charlotte Perrelli nyligen delade från firandet av den spanska traditionen"Los Reyes magos" väckte starka känslor hos följarna. 

Vad är högtiden Los Reyes magos?

I Spanien firas traditionen "Los Reyes magos" den 6 januari varje år. Det går att översätta till ungefär "de tre vise männen", och enligt traditionen så firar man de vise männens ankomst. En av de vise männen, som kallas för Balthasar brukar traditionsenligt målas svart eller för att likna en man från mellanöstern, skriver CNN. 

Traditionen har mötts av hård kritik under de senaste åren och skapat en het debatt, rapporterar CNN.

Melchor, Gaspar och Baltasar under firandet av högtiden i Pamplona år 2005. Enligt brittiska Independent är Pamplona en av de städer som – trots kritik – fortsatt med blackface-målningar. Bildkälla: AP Photo/Alvaro Barrientos/TT Bild

Spansk borgmästare bad om ursäkt efter blackface från Los Reyes magos

Den spanska tevekanalen TV3 vägrar bland annat att sända live från parader där blackface-målningar förekommer. De har istället valt att bara sända från paraden i Barcelona, där blackface inte är tillåtet under paraden.

Madrids vice borgmästare gick i dagarna ut med en offentlig ursäkt efter att en vit man i stadens parad hade varit målad med blackface, skriver BBC.

Storbråk efter Charlotte Perrellis blackface-bild

Den bild som Charlotte Perrelli la ut från Los Reyes Magos-firandet har väckt oerhört starka reaktioner i hennes kommentarsfält. Bilden visar hur Charlottes barn sitter i en helikopter bredvid en man som sminkat sig svart.

Charlotte Perrellis bild från firandet väckte starka reaktioner. Bildkälla: Erik Simander/TT Bild

Kort efter att Charlotte Perrelli la ut bilden så gick hon ut med ett förtydligande.

"Tänkte bara förtydliga då det tydligen behövs….Vi har inte beställt de tre kungarna och därmed har vi inget med utseende och valet av hudfärg att göra. På kungarna. Vi var enbart inbjudna till detta då det firas på detta sätt där vi bor", skrev hon.

Men Charlottes förklaring är inte något som alla hennes följare köper, då en del menar att hon borde ha gått från tillställningen så snart hon såg att någon var målad med blackface.

"Blackface öppet på sociala medier 2024. Har vi inte kommit längre än så? Tragiskt och osmakligt", lyder en reaktion.

"Om ni var gäster hade DU ett val, stanna kvar och acceptera blackface/rasism ELLER så hade du tagit barnen och gått därifrån. Genom att stanna kvar och dessutom gladligen lägga upp det innebär att du accepterar och står bredvid blackface", skriver en annan.

Khloé Kardashian möter hatstorm efter bilden från Halloween: "Ta bort"

Charlotte Perrelli gick ut med ett förtydligande – men flera upprörda röster höjdes ändå i kommentarsfältet. Bildkälla: Stella Pictures

Andra tog Charlotte i försvar och gav sig in i hetsiga diskussioner med de som menade att blackfacebilderna kändes fel.

"Sverige är ju som en stor sandlåda numera….Vilka mesar det finns" och "Vad fan spelar det för roll. Hur kan folk bry sej om andra som klär ut sej!?!?? Vi har viktigare o större problem att fokusera på", skrev en annan.

Margaux Dietz bad om ursäkt efter blackface-bild från holländska traditionen

Tidigare har Nyheter24 skrivit om hur influencerprofilen Margaux Dietz firat den omdiskuterade holländska traditionen Sinterklaas. I sin blogg på Elle la hon år 2017 ut en man målad med blackface.

Sinterklaas är en tradition som har ifrågasatts sedan 60-talet då den anses vara grovt rasistisk. Det går bland annat ut på att vita människor sminkar sig svarta och tar på sig afroperuker och målar sina läppar större, något som Time har skrivit om.

Sinterklaas och Zwarte Piet under traditionen Sinterklaas. Det här är bilden som Margaux la ut i sin blogg. Bildkälla: Michell Zappa, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons.

Margaux Dietz gick ut med en ursäkt efter att ha lagt ut bilden på mannen som var målad med blackface.

"Hej alla ni som skrev under det här inlägget, jag är så ledsen om det upplevdes stötande. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt. Jag tänkte verkligen inte och hade bråttom igår när jag tog en bild, för mig har traditionen alltid varit en självklarhet. Så igen, hemskt ledsen och tack för att ni skriver och säger till", skrev hon då.

Nyheter24 avslöjar: Här festar Margaux Dietz med blackface

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!