Här festar Margaux Dietz med blackface
NYHETER24 AVSLÖJAR. Margaux Dietz målade sig med blackface och gav sig ut för en festkväll tillsammans med vännerna från Saltsjöbaden.
– Det säger en hel del om hennes grundläggande värderingar och människosyn. Kanske något för SVT att ta upp i ytterligare en dokumentär?, säger Bloggbevaknings Camilla Gervide när hon får se bilderna på Margaux.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Margaux Dietz sitter på Saltsjöbanan med stora solglasögon på sig. Det rågblonda håret är utsläppt. Margaux har målat sitt ansikte svart, det som kallas för blackface.
Det är vår ute, kanske en tidig kväll av ljuset att döma. Bredvid Margaux sitter hennes kompis. Hon är blond och hennes ansikte och armar är målade helt i svart.
På en annan bild står Margaux Dietz mellan två killar. Målad med blackface gör Margaux fredstecken med fingrarna. En tredje bild visar Margaux med två andra vänner. Margaux Dietz, som står i mitten, är målad med blackface. Vännerna är det inte.
Margaux Dietz målad med blackface
Nu kan Nyheter24 avslöja att det togs flera bilder den där dagen och kvällen våren 2009 som visar hur Margaux Dietz, målad med blackface, festar med ett 50-tal personer på en större tillställning.
En av gästerna från festen har lagt ut ett album på Facebook, och där finns flera bilder som visar Margaux Dietz målad svart i ansiktet och på delar av överkroppen.
Temat på festen är Nikki Beach, och på plats är gräddan av Saltsjöbadens överklass.
En av personerna på Nikki Beach-festen är Margaux vän Maximilian Müller, som än idag är en av Margaux bästa vänner.
Maximillian är den man som Margaux först trodde låg och sov utanför hennes dörr, och som hon skrattande filmade. Det visade sig vara en blodig, utslagen man som låg utanför hennes lägenhet. Filmklippet blev en stor skandal och kostade Margaux flera samarbetspartners och tusentals följare.
I SVT:s dokumentär "Kan vi förlåta Margaux?" så är Maximillian en av de medverkande.
Andra festbilder från kretsen kring Margaux Dietz visar hur vanligt förekommande det är att under den här tiden måla sig med blackface.
En fest hade temat "Oriental skiva" och dit kom gästerna bland annat med turbaner på huvudet, bindis i pannan, låtsats-vapen, utklädda till shejker eller terrorister.
"Allah akbar" har en vän kommenterat på festbilden som visar en av Margaux vänner utklädd i vit dräkt och palestinasjal med agal. I handen håller han en vapenreplika.
Flera blackface-fester i Saltsjöbaden
Den så kallade "Nikki Beach"-festen och "Oriental skivan" var långt ifrån de enda festerna i det exklusiva området Saltsjöbaden i Nacka vid den här tiden där det förekom blackface.
Gemensamt för många av festerna är att de flesta gästerna på festerna är elever från Saltsjöbadens Samskola, där även Margaux Dietz gick.
Utöver Nikki Beach-festen så arrangerades det även en fest i maj 2009 där två gäster dök upp med blackface.
En festbild från kvällen visar fyra personer, varav en kille är målad med blackface. Kompisarna ler in i kameran.
En annan bild från samma kväll visar hur en annan tjej poserar i vitt linne, midjeväska och ansiktet målat med blackface.
En bild från festen i maj visar hur ett gäng av festdeltagare, flera av dom målade med blackface, åker Saltsjöbanan tillsammans.
18 augusti samma år vankas det ännu en fest. Då anländer en ung tjej målad med blackface. På en mingelbild skrattar hon in i kameran samtidigt som en kille pussar henne på huvudet.
Margaux Dietz har tidigare lagt ut bilder på blackface
Det här är inte första gången som Margaux Dietz är indragen i en blackface-skandal. I sin välbesökta blogg på Elle la hon år 2017 ut en bild på en man målad med blackface. Margaux Dietz har rötter i Holland, och firar den omdiskuterade traditionen Sinterklaas.
"I december har vi privilegiet att fira Sinterklaas, julafton, Hanukkah och nyårsafton. Älskar att dela våra traditioner och skapa nya tillsammans", skrev hon då i sin blogg.
Sinterklaas är en tradition som har ifrågasatts sedan 60-talet då den anses vara grovt rasistisk. Det går bland annat ut på att vita människor sminkar sig svarta och tar på sig afroperuker och målar sina läppar större, något som Time har skrivit om.
Margaux Dietz bild i bloggen på den vita mannen målad med blackface väckte starka reaktioner år 2017, och hon gick då ut med en ursäkt.
"Hej alla ni som skrev under det här inlägget, jag är så ledsen om det upplevdes stötande. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt. Jag tänkte verkligen inte och hade bråttom igår när jag tog en bild, för mig har traditionen alltid varit en självklarhet. Så igen, hemskt ledsen och tack för att ni skriver och säger till", skrev Margaux i sin blogg då, något som Bloggbevakning då rapporterade om.
Margaux Dietz möttes av kritik efter barnboken "Arnold i Sydafrika"
I november 2020 blossade en het debatt upp. Margaux Dietz anklagades för rasism efter att hon släppte barnboken "Arnold reser till Sydafrika". I bilderboken får vi följa Margaux son Arnold på en resa till Sydafrika. I boken träffar Arnold bara vita människor.
Paula Dahlberg, som driver Instagramkontot Vardagsrasismen, kritiserade då boken.
"This is whiteness for you. Att vara normen. Att inte behöva tänka efter kring målgrupp eller representation. Att kunna göra en bok om en resa till ett land där svarta är i klar majoritet och ändå inte få med en enda svart karaktär. Det är så dåligt att det blir skrattretande", skrev Paula.
Margaux följare riktade hård kritik mot boken, som kallade boken en "apartheidbok för de allra minsta".
Andra ifrågasatte starkt hur Margaux, som har varit mycket i Sydafrika och vars mamma Eveline Dietz länge hade ett hus i Sydafrikas huvudstad Pretoria, kunde stå bakom en så tondöv bok som "Arnold reser till Sydafrika".
Margaux har byggt ett hus i Sydafrika, och landet kallar hon för sitt "andra hem".
Bokförlaget bakom "Arnold reser till Sydafrika" bad om ursäkt
Några av Margaux följare reagerade såhär på boken:
"Det är en barnbok, men bara för vita barn"
"Barnen kommer ju tro att i Sydafrika där finns det djur och...vita människor. That's it. Alltså tillhör Sydafrika de vita. Så skrämmande. En apartheidbok för de allra minsta??"
"Usch jag blir så ledsen att detta ens är sant"
"Du väljer alltså medvetet att inte porträttera människor som lever i Sydafrika? Radera dem från deras egna kontext? Medan du och din familj upplever deras land och kultur?"
"Det handlar om att ta ansvar och att stå upp mot rasism/kolonialt förtryck som fortfarande pågår. Jag vill då inte att min son ska få denna saga uppläst på förskolan".
Sydsvenskans recensent Shora Esmailian totalsågade boken, och skrev att Margaux hade slagit rekord i "kolonial blindhet". Hon uppmanade föräldrar att skydda sina barn från boken.
Det bokförlag som låg bakom Margaux bok gick sedan ut och pudlade. Förlaget bad om ursäkt, och i ett mejl till GP skrev förlagschefen bland annat:
"Vi har inte lyckats".
Camilla "Bloggbevakning" Gervide om Margaux Dietz: "Hon visar sina rätta färger"
Camilla Gervide som driver Bloggbevakning har följt Margaux Dietz sedan hennes genombrott som influencer. För Nyheter24 ger Gervide sin syn på hur det här kan komma att påverka Margaux personliga varumärke, och hur hon tror att följarna kommer att se på det här.
Det här är inte första gången som Margaux är i blåsväder i samband med just blackface. Du skrev ju om när hon bloggade om Sinterklaas 2017. Det här blir alltså andra gången. Hur tror du att det här påverkar Margaux och hennes personliga varumärke?
– Hade det här varit den enda skandalen Margaux varit inblandad i så hade nog fler varit villiga att låta det här passera som en av alla dumma saker man gör i sin ungdom, men så är ju tyvärr inte fallet här, säger Camilla Gervide.
Camilla menar att Margaux vid upprepade tillfällen uppvisat en problematisk människosyn. Dels när det kommer till skandalvideon i trapphuset, men även med boken "Arnold reser till Sydafrika":
– Att hon skriver en "smygkolonial" barnbok, som en följare till och med kallade för "En apartheid bok för de allra minsta", och tycker att det är både lämpligt och roligt med "black face" är nog tyvärr varken ett misstag eller sprunget ur en plats av okunskap med tanke på att hon är uppvuxen med den gamla kolonialmakten Hollands traditioner (Som Sinterklaas) och anor, som hon verkar ha anammat med hull och hår, säger Camilla.
Bilderna är ju från 2009, så de har några år på nacken. Tror du att det faktumet kan göra att hennes följare kan ha lättare att förlåta det här?
– Margaux om någon borde veta vilken mörk del av historian som "blackface" är sprunget ur, och att det inte är en lämplig kostym till en temafest, och därför så har jag svårt att se det här som ytterligare ett misstag från Margauxs sida, säger Camilla Gervide.
Hon fortsätter:
– Jag tror snarare att hon visar sina rätta färger, om och om igen, oavsett vad hon själv inbillar sig. Annars borde det väl ringt en klocka hos henne 2017, när hon bad om ursäkt för sin "black face-bild" till inlägget om Sinterklaas, men det verkar inte ha slagit henne alls och det säger en hel del om hennes grundläggande värderingar och människosyn. Kanske något för SVT att ta upp i ytterligare en dokumentär?, säger Camilla Gervide till Nyheter24.
Paula Dahlberg: "Blir inte alls förvånad"
Paula Dahlberg driver kontot Vardagsrasismen på Instagram. När Paula ser bilderna på Margaux Dietz målad med blackface så blir Paula inte förvånad. Blackface är helt enkelt något som är helt normalt för Margaux Dietz, tror Paula.
Vad är din första reaktion när du ser de här bilderna?
– Min första reaktion är "men varför?". Jag sökte efter något typ av sammanhang för att förstå hur hon tänkt men kunde inte hitta något. Om det ändå varit att hon var utklädd till en kändis eller så hade det varit förklarligt men inte okej att hon målat sig som hon gjort, säger Paula Dahlberg.
Är de här bilderna förvånande för dig?
– Med tanke på hennes syn på omvärlden och andra människor som hon visat igen och igen genom åren så blir jag inte alls förvånad. Avskriver just detta gärna som ungdomlig dumhet, men en hel del tyder på att hon nog inte ändrats så mycket sedan dess. Margaux har en hel del att lära sig och tänka om kring, säger Paula Dahlberg.
Margaux har sagt att hon ser Sydafrika som sitt "andra hem" och hon har holländskt påbrå. Med tanke på Nederländernas rasistiska historia – borde hon ha vetat bättre?
– Nej, snarare så att just på grund av hennes bakgrund från Nederländsk kolonialism och rika vita delen av Sydafrika så har hon ju inte fått lära sig annat. Jag gissar att detta med blackface och dylikt helt enkelt bara varit normalt för henne och därför inget hon reflekterar över överhuvudtaget som något fel. Speciellt inte när detta utspelade sig, säger Paula Dahlberg.
Margaux Dietz ombud: "Okunnigt och dumt"
Nyheter24 har varit i kontakt med Stefan Hallgren på Ninetone Network som representerar Margaux Dietz.
Ninetone Network representerar flera influencers. I sitt stall har de förutom Margaux även profiler som Josefin Ottosson, Ida Warg, Tova Helgesson och Kammi.
Stefan Hallgren har titeln Talent & Digital Artist Operations manager på Ninetone, och han syns även i SVT:s dokumentär "Kan vi förlåta Margaux?" där tittarna får ta del av ett möte mellan honom och Margaux.
Där planerar Stefan och Margaux för hennes stundande comeback, efter att hon hade filmat den blodiga mannen i sitt trapphus.
Han har nu tagit del av bilderna på Margaux, och skriver i en kommentar till Nyheter24:
"Tonåriga Margaux från den tiden hade vi ingen kontakt med. Vi har fått informationen att det var en Nikki Beach-fest så utklädningen var realitykids med överdriven solbränna. Att stå bakom dagens Margaux ser vi inga problem med".
Simon Strand är ombud för Margaux Dietz och i en kommentar till Nyheter24 säger han att bilderna är från 2008, och han säger att Dietz agerande var "okunnigt och dumt" men att det borde vara preskriberat.
– Bilderna är såklart beklagliga. Eftersom temat för festen var Nikki Beach är det ett misslyckat försök att visa sig extremt solbränd, som blir väldigt fel sett i backspegeln.
– Margaux var i tonåren och det var först 2012 som medvetenheten om företeelsen "blackface" ökade i den svenska debatten. Från att omnämnas en gång i svenska medier 2011 till att omnämnas 90 gånger 2012. Den medvetenheten kom alldeles för sent givetvis, men det är inte alltid lätt för tonåringar att agera rätt i ett underutvecklat kunskapsläge. Hennes handlande var okunnigt och dumt, men torde rimligen vara preskriberat, säger Simon Strand till Nyheter24.
Han får mothugg av Camilla Gervide.
– Att Simon hänvisar till att medvetenheten ökat efter 2012 är anmärkningsvärt eftersom Margaux publicerade sitt inlägg om Sinterklaas – med en bild på blackface – år 2017 och att hennes kritiserade barnbok om Sydafrika utkom 2020. Denna eventuella medvetenhet har således gått henne helt förbi, säger Camilla Gervide.
Margaux Dietz vill inte ställa upp på en intervju och har avböjt att kommentera.
Vet du mer? Tipsa Nyheter24 på tips@nyheter24.se
Podden Sanning & konsekvens pratar vidare om det hela. Lyssna här.