Gunilla Persson och Kronofogden
Gunilla Perssons skuld har växt till över en halv miljon kronor. - Foto: Johan Nilsson/TT Bild, Jessica Gow/TT Bild

Kronofogden kan ta Gunilla Perssons halsband i Mello: "Vi söker upp personen"

Gunilla Persson är skyldig Kronofogden över en halv miljon kronor, som hon vägrar att betala. Johannes Paulson är Kronokommissarie på Kronofogden, och för Nyheter24 berättar han vad Gunilla riskerar – och vad som kan hända med hennes halsband som hon planerat att bära i Melodifestivalen 2024 på lördag.


Det var år 2018 som Gunilla Persson, 65, förlorade en infekterad tvist med Försäkringskassan. Hon hade fått både barnbidrag, föräldra- och sjukpeninng utbetalat. Men Försäkringskassan tyckte inte att Gunilla lämnat korrekta uppgifter om bland annat vart hon bodde och vad hon hade för inkomst.

Gunilla Persson dömdes för bidragsfusket – men vägrar att betala. Gunilla själv menar att hon har haft rätt till ersättningen och att det hela har blivit en "häxjakt", vilket hon sagt till Expressen.

Gunilla Persson. Bildkälla: Johan Nilsson/TT Bild

Vad har hänt mellan Gunilla Persson och Kronofogden?

Från början var beloppet Gunilla skulle betala tillbaka – inklusive rättegångskostnader – 377 000 kronor, något som Aftonbladet då rapporterade om.

Men med ränta har skulden nu vuxit till sig rejält. Idag rör det sig om 630 000 kronor som Gunilla är skyldig Kronofogden.

Johannes Paulson är Kronokommissarie på Kronofogden, och för Nyheter24 förklarar han mer om hur Kronofogden går till väga i sådana ärenden. 

Gunilla Perssons skuld till Kronofogden har vuxit till 630 000 kronor och hon säger att hon inte tänker betala. Vad är standardförfarande då?

– När en skuld överlämnas till Kronofogden måste den vara fastställd genom en så kallad exekutionsurkund. Vanligtvis ett betalningsföreläggande, dom eller restlängd beroende på lagstiftning, förklarar Paulson för Nyheter24.

Kronofogden kan ta Gunilla Perssons halsband

Han berättar att den skuldsatte då har möjlighet att betala eller komma med invändningar. Men om det inte händer så söker Kronofogden efter tillgångar i register. Det handlar då om till exempel bankkonton, bilar eller bostäder i landet.

– Vi kan om vi får indikationer på tillgångar söka upp personen i bostaden eller där vi kan hitta dem och det som vi kan tänkas utmäta, säger han till Nyheter24.

På lördag uppträder hon i Melodifestivalen, och hon har sagt att hon kanske ska bära ett halsband till ett värde av en kvarts miljon. Kan Kronofogden göra en utmätning och ta halsbandet från henne i sådana fall?

– Om man inte betalar trots att man har tillgångar så riskerar man att vi söker upp personen och utmäter tillgången. Kronofogden har ett uppdrag och en skyldighet att utreda tillgångar. Det gäller alla skulder hos oss.

Gunilla Persson. Bildkälla: Johan Nilsson/TT Bild

Om en person har skulder till Kronofogden men är folkbokförd i ett annat land – vad gör man då?

– Vi har vissa möjligheter att gå utomlands men det beror på avtal och oftast skatter och inom EU. När det gäller Försäkringskassans skulder har Kronofogden inte möjlighet att söka tillgångar utomlands, säger han till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!