Isa Östling
Isa Östling är en av våra största svenska stjärnor på TikTok. - Foto: TikTok

Isa Östling föddes som man – hånas av svenska poddprofilen

Isa Östling är en av Sveriges största TikTok-stjärnor med närmare en halv miljon följare. I en ny video ger hon nu svar på tal till en manlig poddprofil som uttryckt sig förnedrande mot henne.


Isa Östling, 20, har på kort tid kommit att bli en av vårt lands största TikTok-stjärnor med över en halv miljon följare. 

På sin kanal gör hon allt ifrån att testa smink, virala trender, till att mumsa i sig sushi under så kallade "mukbangs". Under sina videos brukar Isa ha frågestunder där hon svarar på sina följares frågor angående sig och sitt privatliv. 


I en video så valde hon att dra igenom lite "saker följarna inte vet om henne" och berättade då att hon "föddes som man". 

– Jag föddes som man. Det vet väl typ alla redan? Men jag får frågan kanske fem gånger om dagen på dm, säger hon. 

Isa Östling följs av en halv miljon. Bildkälla: isaostling/Instagram

Man kan säga att det hela togs emot positivt men hemskt nog även med en del negativitet. Väldigt många följare tycker att det är modigt och viktigt av Isa att berätta om det hela. 

Detta medan onda tungor också letat sig fram och dagligen utsätter henne för hat. 

Många profiler som är stora på sociala medier brukar ofta försöka bortse från konton utan profilbild som bara skriver hemskheter. Men när Isas könsidentitet ifrågasattes i podcasten ”Ofiltrerat” valde hon att slå tillbaka.

I podden som Ludvig ”Luddze” Roselius Bäckman driver podden tillsammans med ett par andra killar säger de bland annat: 

"Isa Östlund.... hon....?

"Nej det är en han. Det är en man"

"Är du säker på det?"

"Ja"

"Om man gräver upp hans skelett om hundra år och kollar då är det ett killskelett de hittar, inte ett tjejskelettet”.

I en ny video svarar Isa:

– Det här är så jävla ledsamt att höra. Det sista man som transpersoner behöver är att fler går emot en. Det finns redan så mycket hat mot oss som det är. Jag vill absolut inte kasta skit på någon nu men jag vill berätta varför ord som dessa är så jävla problematiska. 

Aftonbladet kontaktade Ludvig Roselius Bäckman och de två andra som driver podden

Han påpekar att det hela var sagt "generellt"och inte riktat mot Isa.

”Jag menar att det biologiska könet är kopplat till könsorganet. Kom det fram på ett fel sätt så var inte det meningen. Man får identifiera och känna sig som exakt vad man vill och det bryr jag mig inte om. Det säger vi även i podden”, skriver han i en kommentar till Aftonbladet.

Vill du följa Isa på TikTok kan du göra det här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!