Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) vårtalar på Långholmen i Stockholm.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) vårtalar på Långholmen i Stockholm. - Foto: Christine Olsson/TT

Åkesson: SD står fullt ut bakom Ukrainastöd

SD-ledaren Jimmie Åkesson försäkrar att hans parti står "fullt ut" bakom Sveriges stöd till Ukraina. Det kommer vi fortsätta göra, så länge Ukrainas folk utkämpar sin heroiska kamp, säger han i sitt vårtal.


Åkesson har fått kritik från andra partier för att han i en intervju nyligen talade om att det finns en "övre gräns" för Sveriges stöd till Ukraina.

I sitt tal på Långholmen i Stockholm förklarade han sitt uttalande och pekade på att han sedan Rysslands invasion betonat betydelsen av att Sverige enat står bakom Ukraina.

Viktig fråga

— Vi har aldrig darrat. Vi sverigedemokrater står fullt ut bakom Sveriges humanitära och militära stöd till Ukraina, säger Åkesson i sitt vårtal.

— Och det kommer vi fortsätta göra, så länge Ukrainas folk utkämpar sin heroiska kamp för sin – och i förlängningen också vår – frihet.

Stödet till Ukraina ser ut att bli en viktig fråga i EU-valrörelsen både i Sverige och andra länder. Från flera håll varnas för att högernationalistiska partier ska försöka begränsa EU:s stöd till Ukraina om de blir stora i EU-parlamentet.

I sitt vårtal förklarade Åkesson vad han menade med sitt uttalande om en "övre gräns".

"Infantil" debatt

SD-ledaren försäkrade att han inte är "Putins nyttiga idiot" som hans politiska motståndare kritiserar honom för.

— Ibland – för att inte säga ofta – är den svenska debatten så infantil. Alltså, det är ett faktum att det finns en övre gräns för vårt ekonomiska och militära stöd till andra länder, även till Ukraina, säger Åkesson i sitt tal.

— Det fattar alla – och det tycker alla – annars hade vi haft alla våra Gripenplan, alla våra bomber och alla våra granater i Ukraina för länge sedan.

Han understryker att det är en avvägning som måste göras inför varje beslut om nya stödpaket.

— Jag håller med statsministern om att vårt stöd till Ukraina är existentiellt – och det är långsiktigt. Vi ska stötta med så mycket vi kan avvara.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!