Eden Golan tävlar för Israel i Eurovision Song Contest 2024.
Eden Golan tävlar för Israel i Eurovision Song Contest 2024. - Foto: Sarah Louise Bennett/EBU och Eurovision TV

Vem är Eden Golan? Tävlar för Israel i Eurovision 2024

Inför Eurovision Song Contest 2024 har det varit protester och avhopp eftersom Israel, representerade av Eden Golan, ställer upp i tävlingen. Nyheter24 reder ut några vanliga frågor som svenskarna googlar om artisten och landets medverkan.


Tävlar Israel i Eurovision Song Contest 2024?

Ja, Israel, som gjorde debut i ESC år 1973 och som vunnit tävlingen 1978, 1979, 1998 och 2018, medverkar i Eurovision Song Contest 2024, som utspelar sig i Malmö. 

Eurovision Song Contest 2024: Startfält, startordning, odds och bidrag

Har EBU fått kritik för att Israel tävlar i Eurovision 2024?

Att Israel tävlar i Eurovision Song Contest 2024 har väckt stark kritik med anledning av kriget i Gaza och inför tävlingen har flera manifestationer, mot att landet deltar, anordnats i Malmö. 

Arrangörerna EBU har emellertid uppgett att det inte är länderna i sig som tävlar, utan ländernas respektive tv-bolag, vilka är medlemmar i EBU. 

– Det israeliska public service-bolaget KAN uppfyller alla krav och kan därför delta, har Jean Philip De Tender, vice generaldirektör vid EBU, sagt till SVT.

Att man uteslöt Belarus år 2021 berodde, enligt EBU, på att tv-bolaget BTRC genomfört och sänt intervjuer under tvång. Året därpå uteslöts Ryssland, men då rörde det sig i första hand om landets invasionskrig i Ukraina och i andra hand om regelbrott från de ryska tv-bolagen. 

– När invasionen av Ukraina inleddes rådde bred samsyn bland medlemsländerna – att Ryssland inte kunde delta. Men det är viktigt att förstå att de tre ryska public service-bolagen inte följt EBU:s regler och kort efter tävlingen uteslöts de ur EBU. Så är det inte med israeliska KAN, har Jean Philip De Tender sagt till SVT.

Representerar Eden Golan Israel i Eurovision 2024?

I februari 2024 stod det klart att det blir Eden Golan som representerar Israel i Eurovision Song Contest 2024. Artisten utsågs av en jury i talangshowen "Kochav Haba". 

Eden Golan representerar Israel i Eurovision Song Contest 2024

Eden Golan representerar Israel i Eurovision Song Contest 2024. Foto: Jessica Gow/TT

Så skyddas Malmö under Eurovision Song Contest 2024

När tävlar Eden Golan i Eurovision Song Contest 2024?

Eden Golan tävlar i den andra semifinalen som går av stapeln torsdagen den 9 maj. 

Bytte Israel namn på Eden Golans låt?

Till en början hette Israels bidrag "October rain" och i flera textrader i låten lyfte man Hamas terrorangrepp mot Israel den 7 oktober förra året. EBU ansåg att budskapet i bidraget var för politiskt och låten skrevs därför om och fick en ny titel: "Hurricane". 

Beskedet: Klartecken för Israel i Eurovision 2024

Vem är Eden Golan? Ålder, uppväxt i Ryssland och kritik

Men vem är då Eden Golan, som representerar Israel i Eurovision Song Contest 2024? Eden Golan föddes i oktober år 2003, vilket innebär att hon fyller 21 år under den kommande hösten.

Hon är född i Israel, men växte sedan upp i Ryssland där hon också medverkade i "Junior Eurovision Song Contest" och "Voice Kids Russia", enligt DN

Enligt ETC uppträdde Eden Golan på den ockuperade Krimhalvön år 2016, vilket också föranlett kritik. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!