Israel får vara med i Eurovision Song Contest sedan de skrivit om låten. Arkivbild.
Israel får vara med i Eurovision Song Contest sedan de skrivit om låten. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Beskedet: Klartecken för Israel i Eurovision

Trots kritiken: Israel får vara med i Eurovision Song Contest i Malmö i maj. Landet har skrivit om sitt bidrag och nu fått klartecken av EBU, uppger det israeliska public service-bolaget KAN.


Den europeiska radio- och tv-unionen EBU stoppade Israel från att framföra låten "October rain" i Malmö i maj, med hänvisning till att budskapet var för politiskt. Titeln och flera textrader i sången syftar på Hamas terrorangrepp på Israel den 7 oktober i fjol.

Det israeliska public service-bolaget KAN gick EBU till mötes och skrev om texten och bytte namn på låten till "Hurricane". Nu har den godkänts och därmed kan landet vara med i tävlingen i Sverige. Den nya låten kommer att premiärspelas i Israel på söndag.

Flera röster har höjts i bland annat de nordiska länderna om att Israel skulle stoppas från Eurovision Song Contest på grund av krigföringen i Gaza.

Så sent som på torsdagen krävde två belgiska ministrar att Israel stängs ute från tävlingen. Men hittills har EBU valt att inte stoppa Israels medverkan.

Den israeliska artisten Eden Golan sjunger i den andra semifinalen som avgörs den 9 maj. Två dagar senare avgörs finalen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!