Björn vill inte kännas vid att han känt sig hånad.
1 av 3
Björn vill inte kännas vid att han känt sig hånad. - Foto: All Over Press
Björn Ranelid och Sara Li uppträder i "Allsång på Skansen" den 17 juli.
2 av 3
Björn Ranelid och Sara Li uppträder i "Allsång på Skansen" den 17 juli. - Foto: Mattias Hansson/ALL OVER PRESS
"Jag är mer hyllad än någon annan svensk författare varit de senaste tio åren", låter Ranelid meddela efter sitt utbrott.
3 av 3
"Jag är mer hyllad än någon annan svensk författare varit de senaste tio åren", låter Ranelid meddela efter sitt utbrott. - Foto: Stella Pictures

Frågan som får Ranelid att lacka

Författaren Björn Ranelid brusar upp under presskonferensen för "Allsång på Skansen": "Säg att jag är Sveriges mest kända författare!"


Det här är "ranelidska"

Björn Ranelid har skapat ett eget språk, det så kallade "ranelidska" språket. Hur det låter kan man bland annat höra i "Mirakel", där han sprider meningar som "Världens första och största atombomb är kärleken".

Björn Ranelid, 63, väckte stor uppståndelse i årets melodifestival när han debuterade som som artist tillsammans med sångerskan Sara Li, 24, och framförde bidraget "Mirakel". Men känslorna för författarens ranelidska i musiksammanhang var blandad och Björn skrev ett öppet brev om hur hånad han blivit och att han kände sig sämre behandlad än Anders Behring Breivik. När Nyheter24 träffar duon under presskonferensen för sommarens "Allsång på Skansen" vill Björn dock inte kännas vid detta.

Kan du se det här lite som en revansch efter all kritik som riktades mot dig under "Melodifestivalen"?

– Nu förstår jag inte vad du menar alls, säger han.

Till exempel kritiserade en del av de andra artisterna att du fick vara med och en del menade att du inte kan sjunga.

– Jag förstår inte vad du pratar om. Jag har fått 6 000 brev från folk, utan ett enda negativt ord.

Jag pratar inte om dina brev utan vad som har stått i olika tidningar och som du själv har skrivit om.

– Nej, det känner jag inte igen. Man kan inte bli hånad om man har gått till final. Som Sveriges enda författare blir man hyllad, det är exklusivt, jag är ensam om det i Sverige. Jag har fått flest brev i Sverige. Jag känner inte igen det, du får ta tillbaka det. Du ska byta ut "hånad" mot "hyllad". Sveriges mest hyllade författare, säg det nu får jag höra! Sveriges mest hyllade författare!

Jag har aldrig sagt att det inte finns massor av folk som tycker om dig. Men vad som är kommersiellt gångbart behöver ju inte överensstämma med vad en del inom branschen tycker och på så vis har du ju blivit kritiserad.

– Jag har gjort något som ingen annan författare gjort. Jag tänker inte lura mig in i någon fälla. Jag är mer hyllad än någon annan svensk författare varit de senaste tio åren. Jag har fått flest brev i Sverige, gjort flest framträdanden, nått störst publik. 1 miljon visningar på YouTube. Det är fullkomligt unikt i världen. Jag är Sveriges mest hyllade författare, så du måste vända på det.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sanningen om Victoria Silvstedt och Maurice Debbah – det gör han egentligen

Tittarnas anklagelse mot juryn i Sveriges mästerkock 2024: "Blev påhoppad"

Sveriges mästerkock 2024 är i full gång och i det senaste avsnittet fick Hugo, 25, lämna tävlingen – något som fått tittarna att reagera.

Fares spel fortsätter att sälja i miljoner

Josef Fares "It takes two" fortsätter att sälja i mångmiljontal. Nu har spelet, utvecklat av svenska Hazelight, passerat 16 miljoner sålda exemplar, meddelar bolaget på X i samband med att spelet fyller tre år.

Kritik mot utredning om kulturell samverkan

1 timme sedan
Hård kritik riktas mot utredningen av kultursamverkansmodellen – och Kulturrådet avstyrker samtliga förslag.

Rikard Wolffs artistliv blir konsertmonolog

2 timmar sedan
En ny föreställning hyllar Rikard Wolffs kulturgärning. "La vie en Wolff" får premiär på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm 8 maj, i regi av Olof Hanson. Den tar avstamp i Wolffs egen prosa och hans musikaliska verk.

Marcus & Martinus spelar på Liseberg

3 timmar sedan
Popduon Marcus & Martinus gör i sommar en spelning på Liseberg, den 30 maj. Det blir deras första uppträdande där sedan 2016.